Ingezonden persbericht


PERSBERICHT7 DECEMBER 2010

BOUW VAN 'DE TRICOTAGE' GESTART

In Veenendaal is afgelopen vrijdag officieel met de bouw van de tricotage begonnen. levs architecten maakte het ontwerp voor dit multifunctionele project met woningen, winkels, horeca en cultuurcluster van muziekschool en volksuniversiteit.

IN HET HART VAN BROUWERSPOORTDe Tricotage wordt in het nieuwe centrum van Veenendaal aan het Kees Stipplein gebouwd en zal samen met de recent opgeleverde 'Cultuurfabriek' het hart van Brouwerspoort vormen. In het bijzijn van wethouder Arianne Hollander van Veenendaal gingen afgelopen vrijdag de bouwwerkzaamheden voor dit nieuwe woon-, winkel- en cultuurcentrum feestelijk van start. De bouw van de drielaagse ondergrondse parkeergarage zal de eerste 15 maanden in beslag nemen.

PUBLIEKSTREKKER VAN BUITEN ... WOONOASE VAN BINNENHet cultuurcluster zal de muziekschool en de volksuniversiteit bundelen die nu nog over de stad verspreid liggen. Zij krijgen hier, naast optimale lesruimten, een balletzaal, een multifunctionele zaal en een ensemblezaal rondom een publieke foyer. Met deze functies wordt ruimte gemaakt voor open podium, festivals, voorstellingen, tentoonstellingen of lezingen. Rondom het bouwblok zullen winkels, horeca en andere voorzieningen op maaiveldniveau een stedelijke sfeer creëren. Onder het blok komt een openbare parkeergarage over drie lagen. Tegelijkertijd is deze centrale plek bij uitstek geschikt als woonlocatie. Op de verdiepingen ontstaat een rijke variatie aan appartementen rondom twee compacte en intieme binnenhoven, waarmee een dynamische buitenwereld gecombineerd wordt met een rustige en kleinschalige binnenwereld.

SAMENHANG EN DIVERSITEITHet plangebied ligt op het grensvlak tussen het oude centrum en het voormalige industriegedeelte. LEVS heeft niet alleen de stijlkenmerken van beide zijden maar ook het complexe programma met alle uiteenlopende functies verwerkt tot een 'fijn gebreid goed' - de betekenis van 'tricotage'. De industriële sfeer van de voormalige textielfabrieken die op deze locatie stonden en de kleinschalige en dorpse kenmerken van het oude hart van Veenendaal zijn verenigd in een stadsblok dat de grote diversiteit aan gebouwtypologieën zichtbaar maakt. Marianne Loof van LEVS architecten: 'Al die functies in één complex vergt heel wat studie en overleg met alle partijen. Voor ons was de uitdaging alle functies zowel stedenbouwkundig als in onderlinge relatie een optimale plek te geven. Daarmee wordt ook de gewenste architectonische variatie gevormd door de werkelijke diversiteit'. Het Kees Stipplein wordt aan de zuidzijde gezoomd door drie expressieve gebouwen: het Cultuurcluster met de markante balletzaal als ronde eyecatcher aan de Wolweg, het monumentale horeca gebouw in het midden en het karakteristieke zwierige hoekpand met een dubbel hoge winkelentree. Langs de nieuwe Brouwersgracht sluiten woon- en winkelpanden aan op de bestaande winkelstraten en passages van Veenendaal.

DATASHEETProgramma: 2.500m² cultuurcluster met theater, muziekschool en volksuniversiteit, 2.000m² winkels en horeca, 85 appartementen, openbare fietsenstalling, openbare ondergrondse parkeergarage met 500 plaatsen Oplevering: juni 2013 Opdrachtgever: AM en Gemeente Veenendaal Partner: Patrimonium Woonstichting Aannemer: Trebbe Groep en Welling Bouw VastgoedMasterplan en De Cultuurfabriek: Soeters van Eldonk architecten

NOOT VOOR DE REDACTIE /