Provincie Noord-Brabant

Persbericht

's-Hertogenbosch, 1 december 2010

Zes scholen genomineerd voor Onderwijsprijs Noord-Brabant

In totaal zes scholen in Noord-Brabant zijn genomineerd voor de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Noord-Brabant. In de categorie primair onderwijs zijn dat: ? Bergen op Zoom, De Grebbe ? Kruisland, De Zonneberg ? Uden, Cultuur Educatie Stichting (21 scholen)

Ook in de categorie voortgezet onderwijs zijn drie scholen genomineerd: ? Nuenen, Pleincollege ? Oosterhout, Frencken College ? Tilburg, VMBO De Vakschool, Afd. Creatieve Technieken

De jury bestaat dit jaar uit: Jan Aantjes, docent voortgezet onderwijs en lid hoofdbestuur Algemene Onderwijsbond; Lambèr Gevers, oud-directeur Bs De Beemd, winnaar Onderwijsprijs Noord-Brabant 2007-2009; Ton Lamers, lid Provinciale Staten; Lisanne Martens, medewerker Giralis Groep

Door voor de Nationale Onderwijsprijs De winnaar gaat door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs in maart 2011 in Amsterdam. De Nationale Onderwijsprijs, een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP), is ingesteld om de creativiteit en inventiviteit in het onderwijs voor het voetlicht te brengen. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1993.
---
Informatie voor de redactie

Welkom bij de prijsuitreiking

In de bijlage vindt u meer informatie over de genomineerde projecten.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Kees Koppers, directeur INOP, telefoon 0487 512311/0651526359.

Genomineerde scholen Onderwijsprijs Noord-Brabant (8 december uitreiking in provinciehuis, vanaf 19.00 uur)


Informatie:

Primair onderwijs:

Bergen op Zoom, De Grebbe: Onderwijstijdverlenging
Contactpersoon: E.C. Vermeulen (liavermeulen@grebbe.nl)
Om taalachterstand in te lopen heeft De Grebbe per week tot max. vier lesuren meer, opgebouwd per leeftijdscategorie. In deze uren besteedt men extra tijd aan begrijpend lezen en rekenen, maar wordt er tegelijkertijd ook iets gedaan aan het gebrek aan ervaringen dat de leerlingen hebben. Deze ervaringen zijn noodzakelijk omdat zij de woordenschat en de diepe kennis (de netwerken in de hersenen) aanleggen die zo broodnodig zijn om een tekst te kunnen begrijpen. In deze tijd kan o.a. gewerkt worden aan de bewustwording op het gebied van gezondheid. Leerlingen mogen gratis overblijven tussen de middag en er wordt toezicht gehouden op de lunch die ze meebrengen.

Kruisland, De Zonneberg: Constructies
Contactpersoon: L. Doomen (info@rkbsdezonneberg.nl)
Ieder jaar houdt de Zonneberg schoolbreed een techniekweek rond een centraal thema. Leren samenwerken is het voornaamste doel. Dit jaar was het onderwerp "constructies". Als rode draad door de week liep de nieuwe pleinbank. Er is een achthoekige bank op het plein geplaatst en deze is door de kinderen met mozaïeksteentjes betegeld. Alle leerlingen hebben ontwerpen gemaakt naar het onderwerp natuur. Hieruit is een selectie gemaakt per groep. Alle kinderen zijn aan bod gekomen bij het betegelen, dus iedereen heeft letterlijk zijn steentje bijgedragen.

Uden, Cultuur Educatie Stichting (overkoepelend orgaan cultuureducatie voor scholen): Werken met nieuwe media
Contactpersoon : Dorry Arts (dorry@stichtingc.nl)
21 scholen voor primair onderwijs in Uden en Omstreken hebben een jaar lang veel geïnvesteerd in nieuwe mediaprojecten. Er was een prachtige opening (Art for the Sky) en door middel van training van docenten is ingezet op een blijvende implementatie in het onderwijs

Voortgezet onderwijs:

Nuenen, Pleincollege: Vincent van Gogh op Pleincollege Nuenen
Contactpersoon: R.H.J.M. Verbruggen (r.verbruggen@sghetplein.nl)
Een beschrijving van acht jaar beleid, gericht op het toegankelijk maken van de wereld van de beeldende kunst voor leerlingen op mavo en vmbo. Met als voorlopige climax een expositie over Vincent van Gogh.
De school is al vanaf 2002 bezig activiteiten op het terrein van beeldende kunst structureel te verankeren in het schoolbeleidsplan. Er wordt intensief samengewerkt met lokale kunstenaars en instellingen.

Oosterhout, Frencken College: Verder uitbouwen jaarthema SAMEN
Contactpersoon : Ruud Janssen (r.janssen@frenckencollege.nl)
Om het jaarthema SAMEN uit te bouwen, om vaardigheden aan te leren en om aandacht te leren hebben voor Burgerschap en Maatschappelijke Stage krijgen de leerlingen in kleine groepjes de opdracht informatie te verzamelen over een toegewezen instantie. Aan het einde van de dag informeren zij hun klasgenoten over hun ervaringen en waarom deze instantie het sponsordoel zou moeten zijn. De ene dag houden de leerlingen zich bezig met landelijke organisaties als Greenpeace, Artsen zonder grenzen enz., de andere dag met Oosterhoutse organisaties als het klooster, een organisatie voor probleemjongeren, Sociale Werkvoorziening, Goederenbank, Moskee enz. De laatste dag komen diverse gastsprekers (rode Kruis bijv.) aan het woord en is er een sponsorloop op het sportveld.

Tilburg, VMBO De Vakschool, Afd. Creatieve Technieken
Contactpersoon: dhr. H. van Brunschot (Crea@de-vakschool.nl)
De leerlingen van Creatieve Technieken krijgen een week de tijd om een televisieprogramma in elkaar te zetten en te presenteren. In kleine groepjes verzorgen ze elk een onderdeel van de televisie-uitzending. Dit kan variëren van een reclameleader tot een videoclip. Met dit alternatieve en innovatieve programma wordt activerend en motiverend een beroep gedaan op de eigenheid van de individuele leerling. Deze kan vanuit de eigen mogelijkheden vorm geven aan een project dat dicht bij zijn of haar belevingswereld ligt. Didactische speerpunten zijn het ontwikkelen van de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van de leerling.


---- --