Vereniging van Effectenbezitters


Persbericht
7 december 2010

VEB wil einde aan distributievergoeding

Fondsaanbieders moeten het gebruik van distributievergoedingen beëindigen.

De discussie over het afschaffen van de distributievergoeding wordt al enkele jaren gevoerd. De VEB is een groot tegenstander van distributievergoedingen.

Ook steeds meer andere partijen keren zich de laatste tijd tegen het gebruik van de vergoeding die heeft gezorgd voor oplopende kosten van beleggingsfondsen. Distributievergoedingen zorgen tevens voor perverse financiële prikkels bij beleggingsadvies.

Diverse banken en vermogensbeheerders hebben hun verdienmodel al aangepast en zijn overgeschakeld van een provisiemodel naar een adviesfeemodel. Daarbij betalen klanten direct voor de dienstverlening die zij ontvangen. Distributievergoedingen worden daarbij ofwel niet ontvangen of teruggegeven aan de klanten.

De fondsenindustrie heeft nog geen initiatieven ontplooid die een definitief einde inluiden van het gebruik van distributievergoedingen. De tijd is aangebroken voor fondsaanbieders om eindelijk concrete stappen te ondernemen en korte metten te maken met distributievergoedingen.

Dit is één van de speerpunten van de VEB ten aanzien van beleggingsfondsen voor het komende jaar .

Lees hier de gehele VEB Speerpuntenbrief Beleggingsfondsen

Speerpuntenbrief
Ieder jaar stuurt de VEB alle beursgenoteerde beleggingsfondsen in Nederland een brief met haar speerpunten. In de speerpuntenbrief heeft de VEB dit jaar de volgende onderwerpen onder de aandacht van bestuurders en commissarissen gebracht.

Speerpunten 2011 op een rij

Performance fee
Fondsen die actief streven naar een betere prestatie dan de index dienen de belangen van de beheerder en de participant meer op één lijn te brengen. De vaste beheerfee moet omlaag en ze moeten een performancefee introduceren.

Verslaglegging toezicht
De verantwoording van het toezichthoudende orgaan over het uitgeoefende toezicht is onvoldoende. De verslaglegging is te beknopt en dient meer inhoudelijke informatie te bevatten over de belangrijkste punten die in het afgelopen jaar aan de orde zijn gekomen.

Benchmarks
Fondsen dienen allen een relevante en brede index te selecteren die de ontwikkeling van de markt waarin wordt belegd op een juiste wijze weerspiegelt. In de verslaglegging en rapportages moet deze benchmark worden gebruikt, zodat deelnemers nauwgezet worden geïnformeerd over de positionering van het fonds ten opzichte van de markt.

Valutabeleid
Fondsen die (een deel van hun portefeuille) beleggen in effecten in een andere valuta, dienen duidelijk te maken hoe zij omgaan met het valutarisico. Zowel in de rapportage achteraf als in de bekendmaking van de toekomstverwachtingen moet volstrekt duidelijk zijn wat het valutabeleid is en wat de gevolgen voor het rendement zijn.

Vereniging van Effectenbezitters

www.veb.net