Ingezonden persbericht


Persbericht

Bedrijven in BioPartner Center Leiden maken groei door

Leiden, 7 december 2010 ­ BioPartner Center Leiden presenteert vandaag het rapport "Monitoring growth of the life sciences companies accomodated in BioPartner Center Leiden", waarin de huidige status en ontwikkeling van de bedrijven gehuisvest in BioPartner Center Leiden over 2009 wordt weergegeven. Het rapport toont onder andere aan dat de bedrijven gehuisvest in BioPartner Center Leiden, in 2009 gezamenlijk een groei in R&D uitgaven, aantal medewerkers en aantal gehuurde vierkante meters hebben gerealiseerd ten opzichte van 2008. Een goede zaak kijkend naar de doelstellingen van het BioPartner Center Leiden, die startende ondernemingen op het gebied van life sciences wilt faciliteren en groei en vernieuwing wilt bevorderen.

Het rapport is de tweede in een serie onderzoeken die de ontwikkeling van de bedrijven gehuisvest in BioPartner Center Leiden weergeeft tussen 2008 en 2015. De focus van deze editie ligt op de resultaten van 2009 en geeft een summiere vergelijking met 2008.

De bedrijven gehuisvest in BioPartner Center Leiden hebben in 2009 een groei van 39 procent in R&D uitgaven gerealiseerd ten opzichte van 2008. Daarbij zijn de bedrijven in vergelijking tot 2008 ook nog eens in aantal werknemers gegroeid. In 2008 hadden de bedrijven gehuisvest in BioPartner Center Leiden gemiddeld 0 - 5 werknemers. In 2009 is er een toename zichtbaar in het aantal bedrijven met 11 - 30 medewerkers. Dit is 100.7 fulltime equivalents (FTE's) meer dan in 2008. Ook is er een verschuiving in het aantal vierkante meters dat gehuurd wordt waar te nemen: van 50m2 in 2008 naar 50 tot 400 m2 in 2009. Nog eens een extra indicator voor de groei die de bedrijven doormaken.

Ing. Henk Venema, directeur van het BioPartner Center Leiden is zeer verheugd met de uitkomsten van het onderzoek: "De Stichting BioPartner Center Leiden beoogt naast de dienstverlening en het beschikbaar stellen van ruimten, ontwikkelingsfaciliteiten en middelen aan startende ondernemingen in life sciences, ook de bevordering van groei en vernieuwing van bedrijven. De cijfers tonen aan dat BioPartner Center Leiden op de juiste manier inspeelt op de

specifieke behoeftes van de bedrijven, zoals de combinatie van een kantoor en laboratoriumruimte. Het feit dat 79 procent van de deelnemende bedrijven ook in de toekomst een groei in omzet verwacht, maakt dat wij de toekomst zonnig tegemoet zien."

In samenwerking met de Stichting BioScience Park Leiden biedt BioPartner Center Leiden naast werkruimte ook managementondersteuning en een uitgebreid netwerk van contacten. Bedrijven in het BioPartner Center Leiden profiteren zo niet alleen van het dienstenaanbod van het Center zelf, maar door de onderlinge contacten met collega-huurders ontstaat een waardevol (bedrijven)netwerk. Op dit moment worden de startende bedrijven gehuisvest in twee zogenaamde Incubators, een gebouw van 3400m2 en een gebouw van 2800m2, samen geschikt voor 50 bedrijven. De, nog in aanbouw zijnde, Accelerator, is geschikt voor life sciences bedrijven die de Incubators zijn ontgroeid en zal vanaf eind 2010 ruimte bieden aan ongeveer 6 bedrijven.

Leiden is sinds 25 jaar broedplaats van 'bedrijvigheid' in de rode biotechnologie. Bij deze vorm van biotechnologie wordt onderzoek verricht gericht op de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Veel van de startende bedrijven uit het verleden zijn in de tijd uitgegroeid tot serieuze spelers in de life science industrie. Te denken valt dan aan Crucell, OctoPlus, Galapagos, Xendo, Millipore en Pharming.

###


Noot voor redacties


Voor meer informatie (