Trend: Sweet 16 populair thema onder tienerverjaardagen


AMSTERDAM, 20101207 -- Al eerder waaiden Santa Claus en Halloween over vanuit de VS. Beide zorgden voor een nieuwe invulling van de traditionele Nederlandse feestdagen Kerstmis en Allerzielen. Mede door de succesvolle serie `My Super Sweet Sixteen' van MTV zijn nu ook de sweet 16's een razend populaire trend voor tienerverjaardagen. Volgens de evenementensite Stirrr is de sweet-verjaardag definitief doorgebroken onder thuiswonende jongeren.

Maar niet alleen meisjes van 15 dromen over grootste verjaardagsfeesten voor hun 16e verjaardag. Steeds meer tieners maken van hun verjaardag een sweet in plaats van de ouderwetse verjaardag. Daarmee lijken de `sweets' en `b-days' het ouderwetse verjaardagsfeest te vervangen.

Op de evenementensite Stirrr zijn de afgelopen maanden meer dan 700 evenementen georganiseerd. Bijna 80% van de aangemaakte sweets op Stirrr is nog gewoon voor de 16e verjaardag. Maar inmiddels heeft ruim 20% van de mierzoete verjaardagen een hele andere leeftijd als aanleiding. De jongste sweet wordt 13, en dit loopt op tot een sweet 18 verjaardagsfeestje. Daarmee lijkt een sweet-verjaardag definitief doorgebroken onder thuiswonende jongeren.

De meeste sweets worden georganiseerd door meisjes, samen met 1 of meerdere vriendinnen. Voor de sweets worden 40 tot 80 gasten uitgenodigd, en de meest gebruikte thema's zijn glamour en disco. Hoewel een enkeling grootse plannen heeft, blijkt het budget voor de meeste sweet verjaardagen echter beperkt. Ondanks dat de trend Amerikaans is, geven de meisjes er dus toch een oer-Hollandse motto aan; doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. De meeste sweets zijn gewoon lekker eten en chillen met vrienden, met net een beetje extra zoals een DJ of een cocktailbar.

Stirrr is website die mensen helpt bij het organiseren van hun feest of evenement. Iedereen die op Stirrr zijn of haar evenement organiseert krijgt gratis een handige checklist met dingen die niet mogen ontbreken op het feest of evenement. Daarnaast biedt Stirrr een handig overzicht van de beste aanbieders van de leukste services.