Ingezonden persbericht


Beleidsnota 'Huisvesting Arbeidsmigranten'

Inloopavond voor inwoners 7 december 2010

Om op een sociaal-verantwoordelijke manier om te kunnen gaan met (tijdelijke) arbeidsmigranten, heeft de gemeente Montfoort de beleidsnota 'Huisvesting Arbeidsmigranten' opgesteld. In deze beleidsnota wordt aangegeven hoe de gemeente Montfoort om wil gaan met de huisvesting van arbeidsmigranten.

Sinds de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de Europese Unie bestaat er in Nederland een groeiende belangstelling voor het (tijdelijk) inzetten van werknemers uit vooral Midden- en Oost-Europa, Portugal en Engeland. Ook in de gemeente Montfoort is deze toenemende belangstelling merkbaar. Met name in de industriële- en productiesector worden (tijdelijke) arbeidsmigranten ingezet.

Uitgangspunten beleidsnota

De gemeente vindt het belangrijk dat op een sociaal-verantwoordelijke manier wordt omgegaan met deze werknemers. Door hogere kwaliteitseisen aan de woonvoorzieningen van arbeidsmigranten te stellen, kunnen gevaarlijke en soms zelfs mensonterende situaties worden voorkomen. Ook kan oneerlijke prijsconcurrentie op de lokale arbeidsmarkt worden voorkomen in de richting van de lokale beroepsbevolking. De insteek van het beleid is niet alleen het aankaarten van problemen, maar ook het bieden van oplossingen.

De gemeente Montfoort vindt het belangrijk dat inwoners op de hoogte zijn van het beleid dat geschreven is en welke gevolgen dat heeft voor hen en de arbeidsmigranten. Op dinsdag 7 december organiseert de gemeente daarom een informatieavond. Tijdens deze avond worden inwoners geïnformeerd over het beleid en krijgen zij de mogelijkheid hier vragen over te stellen. Inwoners zijn van harte uitgenodigd voor deze informatieavond. De avond zal van 20.00 tot 21.00 uur plaatsvinden in het Stadskantoor, Kasteelplein 5 in Montfoort.