Gemeente Oldebroek


Fysiotherapeuten en gemeenten samen in beweging voor senioren

Fysiotherapiepraktijken in de Hattem, Heerde, Elburg en Oldebroek gaan in het jaar 2011 samen met deze gemeenten aan de slag om senioren te stimuleren om te (blijven) bewegen. De initiatiefnemers onderkennen het belang van bewegen, niet alleen voor vitale senioren, maar ook voor senioren die in hun dagelijks leven al beperkingen ondervinden. Ze willen daarom een extra inzet doen om senioren te stimuleren tot deelname aan beweegactiviteiten.

Gezondheidswinst
In het project worden in iedere deelnemende gemeente met senioren gesprekken gevoerd hoe zij hun conditie en kwaliteit van leven kunnen verbeteren door deelname aan bewegingsactiviteiten. De initiatiefnemers hopen met het project gerichte gezondheidswinst voor senioren te bereiken. Bewegen blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Ook draagt bewegen bij aan het onderhouden van contacten. Een belangrijk neveneffect is de totstandkoming van samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties.

Beweegaanbod
Een ander onderdeel van het project is het in beeld brengen van het (aangepaste) beweegaanbod voor senioren. Per gemeente wordt dit in beeld gebracht. Op die manier ontstaat een goed beeld van de beweegmogelijkheden voor vitale en minder vitale senioren. Senioren kunnen dan bewust gaan kiezen voor activiteiten die het best bij hen passen. Gemeenten stimuleren, indien noodzakelijk, eventueel de totstandkoming van nieuw aanbod.

Bijeenkomsten
In november en december zijn er in de gemeenten bijeenkomsten om de zorg- en welzijnsorganisaties te stimuleren tot deelname aan het project. De eerste adviesgesprekken vinden plaats in het eerste kwartaal van 2011. Voor de fysiotherapiepraktijken (de Akker in Oldebroek en Elburg, Fysiotherapeutisch Centrum Heerde en fysiotherapiepraktijk van Roeden, Lutgert-Boomsma in Wapenveld en Hattem) en de vier gemeenten is het de eerste keer dat ze gezamenlijk iets ontwikkelen. Progez, een ondersteuningsorganisatie voor zorgaanbieders, begeleidt het project.