Gemeente Dordrecht

Lever vuurwerkafval in bij de inzamelpunten en ontvang 1 euro per volle vuilniszak Vuurwerkafval ruim je op, veilig voor iedereen!

Met de slogan 'Vuurwerkafval ruim je op, veilig voor iedereen!' start de gemeente Dordrecht op dinsdag 7 december de inzamelactie voor vuurwerkafval. Deze jaarlijks terugkerende campagne voert de gemeente om slachtoffers door vuurwerkafval te voorkomen. Een groot aantal vuurwerkongelukken gebeurt op nieuwjaarsdag. Jonge kinderen gaan dan op zoek naar vuurwerk dat niet is afgegaan en steken het opnieuw af. Weigeraars kunnen alsnog ontploffen.

Campagne
De gemeente doet met de campagne een beroep op de medeverantwoordelijkheid van de inwoners van Dordrecht om vuurwerkafval op te ruimen en daarmee ongelukken te voorkomen.

Om de Dordtenaren te bereiken gaat de gemeente verschillende communicatiemiddelen inzetten. Denk hierbij aan driehoeksborden in de stad, spotjes op middelbare scholen, posters in bussen en flyers bij vuurwerkverkooppunten. Ook zullen sociale media worden ingezet. Daarnaast rijden er in Dordrecht drie vuilniswagens van Netwerk met het beeld en de slogan van de campagne 'Vuurwerkafval ruim je op, veilig voor iedereen!'


1 Euro per volle vuilniszak
Om zoveel mogelijk vuurwerkafval in te zamelen heeft de gemeente achttien verschillende inzamelpunten in Dordrecht, waar de inwoners hun vuurwerkafval kunnen inleveren. Voor iedere volle vuilniszak ontvangt men 1 euro. De mensen kunnen het vuurwerkafval op maandag 3 januari tussen 10.00 en 15.00 uur naar het inzamelpunt in hun wijk brengen. Zie de bijlage of www.dordtveilig.nl voor de exacte locaties.

Kerstboom opgeruimd?
Dordtenaren kunnen bij diezelfde inzamelpunten maandag 3 of zaterdag 8 januari tussen 10.00 en 15.00 uur hun kerstboom brengen. Zij ontvangen daarvoor 50 cent per kerstboom.

Kerstboomverbranding
Op de laatste dag van het jaar zijn er legale kerstboomverbrandingen. Dit is toegestaan op de plekken waar Stadsbeheer op woensdag 29 en donderdag 30 december zand op de openbare weg stort. Zie de bijlage of www.dordtveilig.nl voor de exacte locaties.

Afvalcontainer binnen
Afvalcontainers zijn met oud en nieuw vaak een doelwit van vandalen. Laat uw container op oudejaarsavond daarom niet op straat staan, maar zet hem binnen als dit mogelijk is; zet hem bijvoorbeeld in de garage of schuur. Daarmee voorkomt u onnodige vernielingen aan uw container.

Politie en Halt
De politie is in de periode van de jaarwisseling extra alert op handel en verkoop van illegaal vuurwerk en vernielingen die hiermee worden gepleegd. Ziet u verdachte situaties rondom loodsen, woningen of andere opslagruimten en garageboxen, waar mogelijk illegaal vuurwerk ligt opgeslagen, meldt dit dan aan de politie via het algemene nummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000. Als illegaal vuurwerk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien.

Halt richt zich met een campagne onder scholieren op de regels wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk. Ook is er een landelijke campagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, gericht op geen geweld tegen hulpverleners.

Kijk voor meer informatie op:

* www.dordtveilig.nl

* www.nederlandveilig.nl

* www.halt.nl

Datum 7 december 2010




Gemeente Dordrecht