Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Op maandag 6 december is een akkoord bereikt tussen de Europese Commissie, het Europese Parlement en de Europese landen over de exacte uitwerking van het 'Europese Burgerinitiatief', zoals voorgenomen in het Verdrag van Lissabon.

Burgers kunnen de Europese Commissie (zeg maar 'de regering van Europa') vragen om nieuwe regelgeving als die vraag met een miljoen handtekeningen wordt ondersteund. De commissie is dan verplicht daar na een uitgebreid onderzoek antwoord op te geven via een openbare hoorzitting.

De eisen die worden gesteld aan een dergelijk burgerinitiatief zijn:


- er moet een commissie van zeven burgers uit verschillende lidstaten verantwoordelijk zijn voor het geregistreerd kan worden;


- bij de registratie van een burgerinitiatief wordt gecontroleerd of Europa er wel wat mee kan en een Europese reikwijdte heeft;


- de ondertekeningen moeten verspreid uit een kwart van de Europese lidstaten komen;


- wat geldt als geldige ondertekening wordt vastgesteld door de lidstaat van de ondertekenaar.

Petities.nl zal het Europees Burgerinitiatief faciliteren. Petities die nu op petities.nl lopen kunnen opgewaardeerd worden naar een Europees Burgerinitiatief door de petitie te registreren en zes petitionarissen uit andere lidstaten bij te zoeken. Als de petitie als initiatief wordt afgekeurd dan kunnen de ondertekenaars per e-mail worden gevraagd over te stappen naar een andere versie die wel goedgekeurd wordt.

Dit experiment duurt drie jaar, daarna wordt besloten er wel of niet mee door te gaan.

Het is nog niet bekend vanaf wanneer exact burgers een initiatief kunnen laten registreren, maar waarschijnlijk zal dit 1 januari 2011 zijn.

http://petities.nl/nieuws/petitiesnl-faciliteert-het-europees-burgerinitiatief

Over Petities.nl

Petities.nl is de nationale website waar burgers petities kunnen starten of ondertekenen. Sinds 2005 heeft de website ruim 1 miljoen ondertekeningen voor ongeveer 600 petities verwerkt.




Ingezonden persbericht