Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Datum: 8 december 2010

Duizendste laparoscopische operatie liesbreuk in Meander

Op 7 december is voor de duizendste keer een patiënt met een liesbreuk in Meander Medisch Centrum geopereerd door middel van laparoscopie ('kijkoperatie'). Dat is een minder belastende manier van opereren. De voordelen: kleine littekens, dezelfde dag weer naar huis en direct na de operatie weer alles mogen doen.

Een liesbreuk is een vervelende kwaal, die vooral bij jongens en mannen voorkomt. Bijna altijd is een operatie noodzakelijk. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk. De chirurgen van Meander Medisch Centrum kunnen alle gangbare technieken toepassen. Afhankelijk van de situatie kiezen arts en patiënt samen de meest geschikte techniek.

Een steeds vaker voorkomende techniek is de laparoscopische operatie, ook bekend als minimaal invasieve chirurgie of kijkoperatie. Een aantal chirurgen in Meander is hier zeer bedreven in. Sinds 2006 is er duizendmaal een laparoscopische liesbreukoperatie uitgevoerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in 2008 geconstateerd dat de kwaliteit en de patiëntveiligheid van laparoscopische ingrepen in Meander goed is.

In totaal hebben de chirurgen in deze vier jaar 2200 patiënten met een liesbreuk geopereerd; bij de helft was de laparoscopische operatie de beste optie. Vier van de dertien chirurgen van Meander hebben zich op deze techniek toegelegd. Zij hebben ruime ervaring in het verhelpen van een liesbreuk. Eén van hen is chirurg Ger van Olden, die ook de duizendste laparoscopische operatie heeft verricht: "Een liesbreuk is een uitstulping van de inhoud van de buikholte in de liesplooi. De darm kan door deze opening in de buikwand zakken, waardoor een zwelling in de lies zichtbaar wordt. Je kunt het vergelijken met een kapotte buitenband van een fiets: de binnenband (het buikvlies) puilt uit door een gat in de buitenband (de buikwand). Deze opening in de buikwand kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Vaak gaat een liesbreuk gepaard met pijn en misselijkheid. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en zal langzaam groter worden. Een enkele keer komt het voor dat een breuk 'bekneld ' raakt. Dat geeft veel pijn en er kan weefsel beschadigd raken in het deel van de darm dat beklemd zit. In dat geval is een spoedoperatie nodig."

Noot voor de redactie/