Gemeente Rotterdam

7 december 2010

Burgemeester Aboutaleb roept op wapenbezit anoniem te melden

Vandaag, dinsdag 7 november 2010, heeft burgemeester Aboutaleb op de Coolsingel officieel één van de twee trams in gebruik genomen, die zijn beplakt door stichting Meld Misdaad Anoniem. Dit gebeurde in samenwerking met Stop the Violence Now, Stichting M., gemeente Rotterdam en de Politie Rotterdam-Rijnmond. Met de boodschap op de tram worden mensen opgeroepen om wapenbezit anoniem te melden.

Vanaf vandaag rijden de twee trams op de lijnen 20, 23,25 en tramlijn 2 één jaar lang door Rotterdam Zuid met de tekst: "Weet jij waar een wapen ligt? Meld wapenbezit anoniem. Bel M. 0800-7000. Stop the violence: ta basta awó." Burgemeester Aboutaleb reed de tram persoonlijk onder luid belgerinkel naar de Coolsingel.

De burgemeester, de Stadsmarinier Antillianen en de politie vragen aandacht voor wapenbezit in Rotterdam. Door middel van de twee trams proberen zij het anoniem melden van wapenbezit onder de aandacht te krijgen van Rotterdamse burgers. Door een stijging van (anonieme) meldingen kan de politie meer wapens in beslag nemen. De meldingen, die via Stichting M. bij de politie binnenkomen, zijn geheel anoniem en worden door de politie verder onderzocht. In 2010 zijn er door meldingen via Meld Misdaad Anoniem tot nu toe al 36 daders aangehouden, werden er 23 misdrijven opgelost en 2 wapens inbeslaggenomen.

Deze actie wordt naar aanleiding van de aanpak geweldscriminaliteit gestart. De tram is voorbereid door de Politie Rotterdam-Rijnmond samen met de directie Veiligheid/ Stadsmarinier Antillianen en Stichting M. De politie merkt nog dagelijks dat de drempel voor het anoniem melden van vuurwapenbezit erg hoog ligt. Door extra aandacht voor het anoniem melden via de stichting "Meld Misdaad Anoniem" hoopt de politie de meldingsbereidheid onder o.a. de Antilliaanse gemeenschap te vergroten. Tijdens de mars Stop the Violence Now op 3 oktober jl. hebben diverse stichtingen uit de

Antilliaanse gemeenschap, waaronder de stichting OCAN, kenbaar gemaakt dat ze genoeg hebben van het vele geweld binnen hun gemeenschap. Zij ondersteunen daarom ook dit initiatief.

Burgemeester Aboutaleb roept een halt toe aan alle geweldscriminaliteit in Rotterdam. Hij vindt het met name jammer dat een kleine groep Antillianen het voor de rest van de Antilliaanse gemeenschap verpest. Een oproep als vandaag is helaas nog steeds nodig zolang er sprake is van geweld waarbij wapens betrokken zijn. Elke Rotterdammer die op de hoogte is van een plek waar een wapen ligt, moet dat melden!