Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 7 december 2010

Toerisme in Servië ontwikkelt zich in snel tempo

nieuwe hotels openen deuren, lowcostvluchten vanaf 2011, stijgende bezoekersaantallen

Servië zal zich komend jaar opnieuw presenteren op de jaarlijkse Vakantiebeurs, welke van 11 t/m 16 januari 2011 in Utrecht plaatsvindt. Servië scoort goed op de Nederlandse markt en steeds meer toeristen weten hun weg naar deze nog relatief onbekende bestemming te vinden. Naast een rijke cultuurhistorie, biedt Servië vele mogelijkheden voor de actieve vakantieganger en natuurliefhebber. Ook kan men hier prima terecht voor korte vakanties, zoals stedentrips naar Belgrado en Novi Sad.

Toerisme in Servië volop in ontwikkeling

Het toerisme in Servië is momenteel volop in ontwikkeling. Zo zijn het afgelopen jaar in Belgrado en Novi Sad verschillende nieuwe hotels geopend, hetgeen deze steden steeds aantrekkelijker maakt als bestemming voor een stedentrip. Ook op het platteland schieten nieuwe accommodaties als paddenstoelen uit de grond, waar door wandelaars en fietsers dankbaar gebruik van gemaakt wordt.

Het cultureel erfgoed en de ongerepte natuur van Servië worden steeds beter ontsloten door de ontwikkeling van allerlei toeristische routes. Voorbeelden hiervan zijn de Donau fietsroute, een volledig bewegwijzerde fietsroute die de fietser langs de mooiste plekjes van de Servische Donau voert, en de Route van de Romeinse heersers, een route die het Romeinse culturele erfgoed van Servië onder de aandacht brengt.

Vanaf nu ook zonder paspoort naar Servië

Ook op politiek niveau zijn verschillende maatregelen genomen om het toerisme verder te bevorderen. Vanaf deze zomer kunnen toeristen ook met een identiteitskaart naar Servië reizen, waar voorheen nog een paspoort noodzakelijk was.

Vanaf 2011 ook lowcost vluchten vanuit de Benelux naar Servië

In 2010 heeft de Servische overheid het Servische luchtruim volledig opengesteld voor alle luchtvaartmaatschappijen. Als resultaat hiervan is het aantal vluchten sterk uitgebreid en zijn er reeds verschillende nieuwe routes geopend.

De prijsvechter Wizzair heeft inmiddels aangegeven vanaf April 2011 rechtstreeks vanaf Eindhoven op Belgrado te gaan vliegen, en is hiermee de eerste lowcost carrier naar Servië vanuit de Benelux.

De nationale luchtvaartmaatschappij JAT vliegt dagelijks rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Belgrado.

Servië gastland op Vakantiesalon 2011 in Brussel

Speciale aandacht gaat komend jaar ook uit naar Brussel. De Nationale Organisatie voor Toerisme van Servië is samen met het Danube Competence Center eregast tijdens het Vakantiesalon van Brussel in België, dat van 3 t/m 7 februari 2011 plaatsvindt.

Stijgende bezoekersaantallen

Dankzij alle inspanningen hebben de bezoekersaantallen vanuit Nederland en België in de eerste helft van 2010 een flinke impuls gekregen. Ook steeds meer touroperators nemen Servië weer op in hun reisprogramma's, en ook de individuele reiziger lijkt zijn weg naar Servië steeds beter te vinden. De verwachting is dat deze trend verder zal doorzetten.