Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Collegeberichten


1 Voorbereidingen gestart voor nieuwbouw op Woonboulevard Het college van b en w heeft ingestemd met de voorbereidingen voor nieuwbouw van woonwinkel aan de Hollantlaan op de Woonboulevard. Eigenaar Worlds of Living BV wil vervangende nieuwbouw en uitbreiding van woonwinkelruimte realiseren. De gemeente vindt het initiatief kansrijk. De Woonboulevard Utrecht wordt de komende jaren op meerdere plekken vernieuwd. De gemeente verwacht dat de nieuwbouw van IKEA, als eerste en grootste initiatief, een stimulans is voor andere partijen op de Woonboulevard om te vernieuwen en uit te breiden. Het initiatief van Worlds of Living BV, dat zal aansluiten op de nieuwe vestiging van Sanders Meubelstad, is een eerste voorbeeld. Naar verwachting kan de nieuwbouw in 2012 starten.

Voordat de procedure van start gaat, legt de gemeente uitgangspunten en randvoorwaarden vast. De komende periode zal de gemeente in samenwerking met de initiatiefnemer de belanghebbenden om een reactie vragen op dit initiatief.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 111 48


2 Visie en uitvoeringsprogramma Kromme Rijn
Meer groen langs delen van het jaagpad van de Kromme Rijn, het aanleggen van ontbrekende stukjes wandelpad en het verbeteren van bestaande wandelpaden. Het zijn enkele maatregelen uit de Visie en Uitvoeringsprogramma Kromme Rijn die door het college van burgemeester en wethouders zijn vastgesteld. De visie geldt als leidraad om het stedelijk gebied langs de rivier de Kromme Rijn landschappelijk, recreatief en ecologisch aantrekkelijker te maken. De Kromme Rijn maakt deel uit van de groene en recreatieve hoofdstructuur van Utrecht. De rivier en haar oevers vormen een belangrijke verbinding tussen stad en landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Via de Stichting Krommerijnpark en Vereniging De Bonte Kraey hebben bewoners uit Utrecht-Oost aan de visie meegewerkt. Voor het uitvoeringsprogramma stelt de gemeente ¤300.000,- beschikbaar uit het budget dat deze collegeperiode extra voor groen in de stad beschikbaar is. Om alle maatregelen te kunnen financieren zoekt de gemeente nog naar cofinanciering door andere partijen. De Visie Kromme Rijn met het bijhorende uitvoeringsprogramma is te downloaden via www.utrecht.nl/oost, onder de tab 'Downloads'.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68


3 Bestemmingsplan Kantoorlocatie Oudenrijnseweg, Oudenrijn Het college van b en w heeft vandaag ingestemd met het bestemmingsplan Kantoorlocatie Oudenrijnseweg, Oudenrijn en een daarmee samenhangende bouwvergunning. Er zijn enkele kleine wijzigingen doorgevoerd na de tervisielegging. Het bestemmingsplan betreft het gebied in het noordwesten van het bedrijventerrein Oudenrijn. Binnen het bestemmingsplan Bedrijfsterrein Oudenrijn was het al wel mogelijk om te bouwen maar de gehanteerde parkeernorm in het bestaande bestemmingsplan was te laag en niet meer actueel. Daarom is een nieuw bestemmingsplan nodig.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 9 september tot en met 20 oktober 2010 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college zal de gemeenteraad voorstellen het bestemmingsplan vast te stellen. Na vaststelling door de gemeenteraad, wordt het bestemmingsplan met het vaststellingsbesluit bekendgemaakt.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


4 Ontwerpbestemmingsplan Orinocodreef
Het college heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Orinocodreef. Dit plan maakt de bouw van 65 woningen mogelijk, die met name bedoeld zijn voor (jonge) gezinnen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 23 september 2010 zes weken ter inzage gelegen, in deze periode zijn twee zienswijzen ingediend. Het college vraagt nu de gemeenteraad het bestemmingsplan vast te stellen.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 -- 286 11 48


5 Onderwijshuisvesting 2011
Het jaarlijks uitvoeringsprogramma onderwijshuisvesting is vandaag door het college vastgesteld. De gemeente investeert in 2011 ¤ 22,3 miljoen in onderhoud, uitbreidinng en nieuwbouw van scholen. Goed onderwijs vraagt om voldoende, geschikte schoolgebouwen. Samen met de schoolbesturen werkt de gemeente hard aan de verbetering van de huisvesting van de Utrechtse scholen. De afspraken die daarover zijn gemaakt staan in de zogenoemde Masterplannen onderwijs 2007-2014. De opgave is om alle achterstallige huisvestingssituaties in het onderwijs weg te werken.Voor de uitvoering van de Masterplannen maakt de gemeente jaarlijks een programma. Het Masterplan voor voortgezet onderwijs is al een eind op dreef. Voor het primair en (voortgezet) onderwijs moet de komende jaren veel gebeuren.

Programma 2011
In het jaarlijkse 'Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs' staat welke bedragen er dat jaar worden uitgegeven aan nieuwbouw, onderhoud en aanpassing van schoolgebouwen. De Utrechtse schoolbesturen dienen hier ieder jaar aanvragen voor in. In het programma voor 2011 zijn 136 aanvragen gehonoreerd voor een totaalbedrag van ¤ 22,3 miljoen. De Prinnses Margrietschool, De Kleine Dichter en de scholen in 'Hart van Noord' worden uitgebreid met lokalen. Daarnaast krijgen negen basisscholen vervangende nieuwbouw, zoals de J.W. van de Meeneschool, de Anne Frankschool en de drie basisscholen in Hoograven-Zuid. Verder wordt in 2011 veel onderhoud uitgevoerd.

Meer informatie: Annemieke Vermeulen, 030 - 286 111 55


6 Meetnet luchtkwaliteit vastgesteld: vijf extra meetpunten Het college heeft vandaag het inrichtingsplan van het meetnet luchtkwaliteit vastgesteld. Door de wijkraadpleging neemt het college vijf extra meetpunten op. Het meetnet is een initiatief van de gemeenteraad en kan trendmatige ontwikkelingen van de luchtkwaliteit voor stikstofdioxide over een reeks van jaren signaleren. De gemeente start in januari met testmetingen, de verwachting is dat het meetnet dit voorjaar actief is. In 2013 evalueert de gemeente de effectiviteit en kosten van het meetnet.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83


7 Bestemmingsplannen geactualiseerd
De gemeente gaat aan de slag met de resterende actualiseringopgave van verouderde bestemmingsplannen. In de periode tussen 1 januari 2011 en 1 juli 2013 zullen nog ruim twintig verouderde bestemmingsplannen worden vervangen door actuele regelingen. Het proces van bestemmingsplannen wordt versoberd en de inhoud vereenvoudigd. Op 1 juli 2013 moet de actualiseringopgave zijn afgerond en heeft Utrecht geen bestemmingsplannen meer die ouder zijn dan tien jaar.