Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 7 december   |
|2010                                              |

1. Vervroegde betaling Rijksbijdrage overdracht N69/N769 Het Rijk heeft aangegeven de resterende afkoopsom van E 64 miljoen voor de overname van Rijksweg N69/N769 in 2010 vervroegd aan de provincie over te maken. De provincie heeft deze weg op 1 januari 2009 in beheer en onderhoud overgenomen van het Rijk. In de overeenkomst die hiervoor is opgesteld, spreken provincie en regio uit de leefbaarheidsproblemen op deze weg op te lossen door een nieuwe doorgaande verbinding tussen de N769/N69 en de Rijksweg A67 inclusief de aansluiting daarop aan te leggen. Door deze vervroegde betaling wordt de financiële bijdrage van het Rijk veilig gesteld. GS leggen dit ter bespreking voor aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.

2. Nieuwe proef Brabants Nachtnet De Nederlandse Spoorwegen ontvangen subsidie voor een nieuwe proef van twee jaar met het Brabants Nachtnet. De afspraken met de NS houden in dat er in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag personentreinen rijden die de steden Breda, Dordrecht, Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg met elkaar en met Rotterdam en Utrecht verbinden. De nieuwe proef start in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 december 2010 en loopt tot medio december 2012.

3. Pluimveehouderij Engelen Gedeputeerde Staten kennen een verzoek van het milieuadviesbureau het Groene Schild, om te handhaven, op grond van de natuurbeschermingswet, bij pluimveehouderij Engelen te Someren, alsnog gedeeltelijk toe. Dit in afwijking van een advies van de onafhankelijke hoor- en adviescommissie. GS zijn van mening dat handhaving gewenst is omdat een concreet zicht op legalisatie ontbreekt.

4. Nazorgfonds gesloten stortplaatsen De provincie beheert afgesloten stortplaatsen van huisvuil. De kosten van dat beheer worden betaald uit een nazorgfonds, dat gevuld is met de inkomsten uit de rechten die betaald moesten worden voor het storten van huisvuil. GS zijn het bestuur van het nazorgfonds en informeren de statencommissies voor Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu over de begroting van het nazorgfonds. Op 31 december 2009 was er E97 miljoen in kas, op 31 december 2011 zal dat naar verwachting E106,5 miljoen zijn.

5. Aanbesteding matchingssysteem Mobiliteitscentrum Om vacatures en personeel van diverse overheden goed op elkaar af te stemmen, wil de provincie een zogeheten matchingssysteem aanschaffen. Dit systeem moet ondersteunen bij de bewegingen in het bestand van medewerkers in de komende periode. Met de aanschaf is een bedrag van 100.000 euro gemoeid. GS stellen voor het systeem aan te schaffen bij Connexxys, vanwege eerdere goede ervaringen. Omdat ook andere overheden werken met het systeem van deze leverancier, en afstemming van de systemen hier bijzonder belangrijk is, stellen zij voor af te zien van meervoudige aanbesteding.

6. Verordening Ruimte, fase 2 GS hebben een Memorie van Antwoord met een nadere toelichting naar PS gestuurd op de Verordening Ruimte, fase 2. De verordening is behandeld in de Statencommissie Ruimte en Milieu op 3 december.

7. Rijksbufferzone GS vinden het van belang dat in de Zuidoostvleugel van BrabantStad (Brainport Oost/Rijk van Dommel en Aa) een gebied met groene omgevingskwaliteit wordt ontwikkeld. Dat is van belang voor de leefbaarheid en gezondheid van mensen in de directe omgeving en voor natuur, recreatie en landbouw. Daarnaast draagt zo 'n gebied bij aan het vestigingklimaat in de Zuidoostvleugel. De aanwijzing tot Rijksbufferzone is een van de middelen om dit doel te bereiken. De Rijksbufferzone geeft planologische duidelijkheid: hier komen geen nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen. Maar deze zone mag geen enkele belemmering vormen voor de ontwikkeling van de Noordoostcorridor, zo schrijven GS in een reactie op het plan voor de Rijksbufferzone aan de stuurgroep Brainport Oost.

8. Natura2000 Met de voorgenomen Rijksbezuinigingen is er te veel onzekerheid of benodigde maatregelen voor het uitvoeren van Natura 2000 en de programmatische aanpak stikstof zijn te bekostigen. GS willen daarom voorlopig de Brabantse Wal, Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen, Kampina en Oisterwijkse Vennen, Regte Heide en Riels laag, Kempenland-West, Leenderbos, Groote Heide en De Plateaux, Strabrechtse Heide en Beuven en Oeffeler Meent nog niet aanwijzen als Natura2000-gebieden, zoals wel door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is voorgesteld. GS willen het Markiezaat dit jaar wel definitief aanwijzen als Natura2000-gebied. Hier leiden de bezuinigingen niet tot problemen, hoofdzakelijk omdat het Markiezaat een Vogelrichtlijngebied is waar de stikstofproblematiek niet aan de orde is.

9. Lastenverlichting bedrijfsleven Het is niet mogelijk om op korte termijn de lasten voor het bedrijfsleven verlichten door vereenvoudiging van provinciale regelgeving. Dat blijkt uit een onderzoek naar de mogelijkheden op dit punt snelle resultaten te boeken. De landelijke adviezen vallen grotendeels buiten de taken van de provincie en de inspanningen die gepleegd moeten worden, staan niet in verhouding tot de te verwachten resultaten. Daarom hebben GS besloten om het project lastenverlichting bedrijfsleven te beëindigen.

10. Zuidwestelijke Delta Een voldoende veilige, ecologisch veerkrachtige en economisch vitale Zuidwestelijke Delta. Rijk, provincies en waterschappen beschrijven de maatregelen die zij daarvoor nodig achten voor de korte en de middellange termijn in het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2010-2015. GS hebben ingestemd met dit programma en sturen dat met bijbehorend protocol ter bespreking naar de Statencommissie Ruimte en Milieu.

11. Beschermde natuurmonumenten en stikstof Kleine natuurgebieden (beschermde natuurmonumenten) beschermen tegen stikstof van veehouderijen. Met dat doel hebben GS de beleidsregel stikstof en beschermde natuurmonumenten Noord-Brabant vastgesteld. Die biedt helderheid en rechtszekerheid over de manier waarop ondernemers rekening moeten houden met beschermde natuurmonumenten in relatie tot stikstof. In Brabant gaat het om de volgende zes gebieden: Dommelbeemden, Eendennest, Hildsven, De Kavelen, Kooibosje Terheijden en Zwartven.

12. Maatgevende hoogwaterstanden Toetsen of de regionale waterkeringen aan de norm voldoen en zo nodig verbeteringen aanbrengen. Voor dat doel gebruiken de waterschappen zogenoemde maatgevende hoogwaterstanden. GS hebben die als bevoegd gezag vastgesteld.

13. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Heeze-Leende voor het vergroten van een woning, Maarheezerweg-zuid te Leende.

14. Statenvragen VVD en PvdA over de Verordening Ruimte VVD en PvdA hadden via Statenvragen gevraagd om een inventarisatie van plannen die door gemeenten in behandeling zijn genomen, maar die in de nieuwe Verordening Ruimte, fase 2 niet zijn opgenomen als 'stedelijk zoekgebied' of 'integratie stad/land'. Die inventarisatie is al sinds 10 november beschikbaar via het Staten Informatie Systeem (SIS). GS hebben nu ook de Statenvragen formeel beantwoord.

15. Dijkverbetering bij Kurenpolder Delen van de Steurgatdijk tussen Werkendam en Hank voldoen niet aan de veiligheidseisen. Waterschap Rivierenland onderzoekt nu of er ter hoogte van recreatiepark Kurenpolder gekozen moet worden voor buitendijkse verbetering of voor een constructie in de dijk. Zodra het verbeteringsplan is afgerond, krijgt iedereen gelegenheid om daarop te reageren. GS moeten daarna het definitieve plan van het waterschap goedkeuren. Dat antwoorden GS op vragen van de CDA-Statenleden Kerkhof en Van Vugt.