Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 7 december 2010 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mevr. ir. A. van Dam drs. N.M.C. Alsemgeest W.A.J. van Veen mr. P. de Baat J.P. Nagengast, MBA G.L.J. Leerink (gedeeltelijk) drs. J.C.M. Cox, secretaris 1. Opening De besluitenlijst van de vergadering van 30 november 2010 wordt vastgesteld. Besluiten Adressenverordening Probleemstelling: Door invoering van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) is de Verordening Naamgeving en Nummering (adressen), vastgesteld door de raad op 15 december 2003, niet meer actueel. In de nieuw vast te stellen verordening is ook rekening gehouden met de Wet dualisering gemeentebestuur en zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad over naamgeving en nummering aan het college gedelegeerd. Besluit: 1. De Verordening naamgeving en nummering (Adressenverordening) ter vaststelling aan de raad voor te leggen. 2. De na vaststelling van de verordening door het college vast te stellen Bijlage A bij de verordening ter kennisgeving aan de raad te sturen.

2.

10.1354 Bruinooge


1

10.1393 Van Dam

Herinrichting Gedempte Nieuwesloot/Hofplein Probleemstelling: Na de keuze van het College van B&W voor de zogenaamde droge variant d.d. 18 augustus 2009 en de keuze voor behoud van de markt op de huidige plaatsen d.d. 1 december 2009 is er een ontwerp voor de herinrichting Gedempte Nieuwesloot, Hofplein en Van den Boschstraat opgesteld. In dit ontwerp wordt een kwaliteitslag voor de komende jaren gemaakt, die van deze straat weer een kwalitatief hoogwaardige straat maakt. Ook zijn de onderwerpen als het handhaven van de bestaande markt, de bestaande kermis, het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers, het opheffen van parkeerplaatsen verwerkt. Nadruk is gelegd om van de Gedempte Nieuwesloot en het Hofplein weer een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken. Besluit: 1. Het definitief ontwerp voor de Gedempte Nieuwesloot, het Hofplein, de Sint Sebastiaanstraat en de Van den Boschstraat conform de bijgevoegde tekening vast te stellen. 2. Het definitief ontwerp ter kennisname aan de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer aan te bieden.

10.1389 Van Dam

Convenant met centrumondernemers Probleemstelling: Alkmaar is het centrum van Noord-Holland Noord. Vooral in het centrumgebied zal deze ambitie waargemaakt moeten worden. Het centrumgebied van Alkmaar is een gebied waar zich veel ontwikkelingen voordoen. Er is daarom in 2007 gekozen voor een programmatische aanpak. In 2007 is voor het eerst een programmaplan voor het centrumgebied opgesteld. Het programma wordt regelmatig geactualiseerd. In februari 2010 heeft uw college Programmaplan Centrumgebied 2010- 2014 vastgesteld. Het programmaplan verschaft helderheid over de ambities voor het centrumgebied en de operationele doelstellingen om die ambities te bereiken. Ook is aangegeven welke projecten en activiteiten leiden tot het realiseren van de geformuleerde doelstellingen en welke bijdrage de afzonderlijke projecten aan die doelen leveren. Het programaplan vormt ook de agenda voor het overleg met externe partijen die op een of andere manier bij de uitvoering van de projecten in het centrumgebied betrokken zijn. Op operationeel niveau vindt hierover overleg plaats met bewonersorganisaties en de organisaties van centrumondernemers. Met de ondernemersverenigingen uit het centrumgebied werd op 19 november 2007 een convenant gesloten. Daarin zijn de gezamenlijk te ondernemen acties ter versterking van het centrumgebied verwoord. Er is een gezamenlijke werkgroep uitvoering Convenant Centrum Alkmaar (afgekort CCA) opgericht voor de uitvoering van het convenant. Afgesproken is bij de start van een nieuwe collegeperiode het convenant te actualiseren. Over het bijgevoegd convenant dat betrekking heeft op deze collegeperiode is recent overeenstemming bereikt met de ondernemersverenigingen.


2

Besluit: 1. In te stemmen met bijgevoegd convenant. 2. De burgemeester machtigt wethouder A. van Dam om namens de gemeente het convenant te ondertekenen. 10.1427 Alsemgeest (Her)benoeming burgerlid Welstand-/ Monumentencommissie Probleemstelling: Volgens de Woningwet dient eens in de drie jaar een besluit over de benoeming van voorzitter en leden van de Welstands-en Monumentencommissie genomen te worden. Een voorzitter of lid kan eenmaal voor een periode van 3 jaar worden herbenoemd. Momenteel is de vraag van herbenoeming van het burgerlid en zijn plaatsvervanger aan de orde. Besluit: 1. De gemeenteraad voor te stellen om de heer H. Snellaars en de heer R. Stofberg, met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2010 voor nog eens 3 jaar, tot 1 september 2013 respectievelijk als burgerlid en als zijn plaatsvervanger in de Welstands- en Monumentencommissie van Alkmaar te (her)benoemen. 2. Alvorens daartoe over te gaan het voorstel voor advies voorleggen aan de commissie stedelijke ontwikkelingen en beheer. 10.1410 Alsemgeest Aanwijzing toezichthoudende ambtenaren o.g.v. Wabo, Woningwet, Monumentenwet 1988 en Wet ruimtelijke ordening en mandatering aanwijzingsbevoegdheid aan Milieudienst Regio Alkmaar Probleemstelling: In het verleden genomen besluiten tot aanwijzing van toezichthoudende ambtenaren op grond van de Woningwet, Monumentenwet 1988, Wet ruimtelijke ordening en de Wet milieubeheer zijn niet meer actueel. De inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en andere daarmee samenhangende wetswijzigingen maken het noodzakelijk eerdere aanwijzingsbesluiten in te trekken en nieuwe aanwijzingsbesluiten te nemen. Om dezelfde reden is het wenselijk dat de aanwijzingsbevoegdheid o.g.v. de Wabo en de Wet milieubeheer wordt gemandateerd aan het dagelijks bestuur van de Milieudienst Regio Alkmaar. Besluit: 1. Aan het dagelijks bestuur van de Milieudienst Regio Alkmaar mandaat te verlenen om namens het college besluiten te nemen tot aanwijzing van ambtenaren belast met het toezicht en de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Wet milieubeheer. 2. De besluiten van respectievelijk 29 maart 2005 nr. 4961, 2 december 2008 nr. 19023 en 22 september 2009 nr. 14821, waarbij medewerkers van de Sector Stadsontwikkeling zijn aangewezen als ambtenaar belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Woningwet en de Wet ruimtelijke ordening en/of de Monumentenwet 1988, in te trekken.


3

3.

Overeenkomstig de bijlage I een aantal medewerkers van de afdeling Bouwen respectievelijk de afdeling Monumentenzorg en Archeologie van de sector Stadsontwikkeling aan te wijzen als ambtenaar belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Woningwet, de Monumentenwet 1988, de Wet ruimtelijke ordening en/of de Monumentenwet 1988.

10.544 Van Veen

Subsidieplan 2011 Probleemstelling: Nu de raad de begroting 2011 heeft vastgesteld kan het subsidieplan ­ de verdeling van de structurele subsidies in 2011 ­ worden vastgesteld met alle daarmee verband houdende besluiten. Besluit: 1. Vast te stellen dat het totaal van de voorgestelde subsidiebedragen past binnen de vastgestelde begroting voor 2011. 2. Er kennis van te nemen van dat ­ bij een kostenstijging van 1,5% - een impliciete bezuiniging wordt doorgevoerd te waarderen op een bedrag van zo'n 450.000,--, daar de begroting geen ruimte biedt voor het toepassen van een subsidieaccres. 3. De subsidieaanvraag van Youth for Christ ad 54.500,-- ten dienste van de uitbreiding van tienerwerk in de Vroonermeer te honoreren, passend binnen de begroting. 4. De subsidieaanvraag van Unieke Zaken ad 40.000,-- af te wijzen, omdat de begroting niet in de benodigde middelen voorziet. 5. Een nader voorstel tegemoet te zien met betrekking tot de besteding van het bedrag dat vanwege het rijk structureel beschikbaar is gesteld als compensatie voor de Awbz pakketmaatregel, waarin in ieder geval is opgenomen het subsidieverzoek van het Steunpunt Doven. 6. Kennis te nemen van de zorgelijke financiële knelpunten met betrekking tot het Servicepunt voor welzijn en cultuur èn Artiance; 7. Het subsidieplan 2011 vast te stellen conform bijgevoegd voorstel. 8. Het hoofd van de sector Samenleving te machtigen namens het college de beschikkingen te ondertekenen, conform de instellingen en de bedragen, opgenomen in het onder 7 vastgestelde subsidieplan. 9. Deze nota met de subsidieoverzichten ter kennis te brengen van de commissie samenlevingszaken.

10.366 Van Veen

Bestemming middelen gemeentefonds voor inburgering Probleemstelling: De gemeente heeft in 2010 een deel van de inburgeringsgelden via het gemeentefonds ontvangen. Het gaat om de uitvoeringskosten inburgering en om kosten voor het invoeren van zogenaamde opstapcursussen (in Alkmaar brugklassen genoemd). Deze middelen zijn beide nodig om ons hoge ambitieniveau met betrekking tot het aantal te starten inburgeringstrajecten voor met name vrijwillige inburgeraars waar te maken.


4

Besluit: 1. De inburgeringsmiddelen voor de uitvoeringskosten te bestemmen voor inburgering. 2. De inburgeringsmiddelen voor de opstapcursussen te bestemmen voor inburgering. 3. de uitvoeringskosten 420.787,-- en de kosten van opstapcursussen 200.000,-- te verantwoorden in product 13 maatschappelijke participatie. 10.1387 De Baat Integrale richtlijn p&c producties 2011 Probleemstelling: Elk jaar wordt, in overeenstemming met de financiële verordening, voor aanvang van het dienstjaar een richtlijn p&c producties opgesteld met daarin de op te stellen planning en control producties met bijbehorende planning en te hanteren uitgangspunten. Voorgesteld wordt om in samenspraak met een vertegenwoordiging uit de raad de inhoud van de programmabegroting te bespreken, zoals bijvoorbeeld het beleidsmatig deel in de Programmabegroting in de resterende collegeperiode te beperken tot de doelenbomen per programma. Daarnaast is het voorstel om intern en voor de gemeenschappelijke regelingen en gesubsidieerde instellingen vooralsnog de nullijn te hanteren voor prijs- en salarisstijgingen, d.w.z. deze stijging binnen de bestaande budgetten op te vangen. Deze richtlijn wordt ter kennisgeving aan de commissie Bestuur en Middelen aangeboden. Besluit: 1. In samenspraak met een vertegenwoordiging uit de raad de inhoud van de programmabegroting te bespreken, zoals bijvoorbeeld de toelichting op de in de doelenbomen opgenomen doelstellingen slechts in het eerste jaar van de collegeperiode in de programmabegroting op te nemen en in de jaren daarna te volstaan met het opnemen van wijzigingen hierop en te leveren prestaties en bijbehorende activiteiten. 2. 00In afwijking van de gezamenlijke lijn voor de gemeenschappelijke regelingen en gesubsidieerde instellingen de nullijn te hanteren voor prijs- en salarisstijgingen. 3. Intern de nullijn te hanteren voor prijsstijgingen. 4. In te stemmen met de integrale richtlijn p&c producties 2011 en deze ter kennisgeving aan de commissie bestuur en middelen van 1 februari 2011 te sturen. 10.1450 De Baat Repressief rooster Brandweer Alkmaar 2011 Probleemstelling: Om de bestuurlijke opdracht (80% repressieve dekking gedurende 24-uur per dag/ voltijds eerste uitruk) te realiseren is een repressief rooster opgesteld voor het gekazerneerde (beroeps)personeel. Het rooster 2011 is voor de meeste medewerkers ingrijpend gewijzigd ten opzichte van het huidige rooster en is door het college van burgemeester en wethouders als voorgenomen besluit ter instemming voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Met mandaat van de OR heeft de Onderdeelcommissie Brandweer op 23 november 2010 ingestemd met het rooster.


5

Besluit: Het voorgenomen besluit van het college van burgemeester en wethouders van 12 oktober 2010, nummer 10.506, om te zetten in een definitief besluit. 10.1404 Nagengast Uitvoeringsbesluiten begraafplaatsen Probleemstelling: Op 2 december 2010 heeft de gemeenteraad de nieuwe beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen vastgesteld. Ter uitwerking daarvan dienen twee uitvoeringsbesluiten te worden genomen. Besluit: Vast te stellen het in bijlage I opgenomen uitvoeringsbesluit voor de 1. grafbedekkingen. 2. Vast te stellen het in bijlage II opgenomen uitvoeringsbesluit graven, asbezorging en plaquettes. 3. De onder 1 en 2 genoemde besluiten bekend te maken in de rubriek Officiële mededelingen.


6

---- --