Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST
Het College van Gedeputeerde Staten heeft op 7 december 2010 het volgende besloten: Mededelingen Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 30 november 2010 vastgesteld. Besluitenlijst beschikbaar 1. Kind centraal in Fries uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2011 Het kind moet centraler staan in de jeugdzorg. Dat staat in het Friese uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2011. Het belangrijkste uit dit programma is dat hulp snel en dichtbij beschikbaar moet zijn. De hulpverlening door verschillende hulpverleners moet daarom naadloos in elkaar overgaan. De provincie Fryslân trekt 52,9 miljoen Euro uit om het uitvoeringsprogramma uit te voeren. Persbericht beschikbaar 2. Voorbereidingen "Fryske Olympiade" van start Fryslân investeert in de voorbereidingen voor de eerste "Fryske Olympiade". De "Fryske Olympiade" is een van de Fryske Fiersichten op sportgebied. De Olympiade is een grootschalig sportief en cultureel evenement. Tijdens de Olympiade worden gelijktijdig op één locatie topwedstrijden gehouden van 3 Friese buitensporten. Persbericht beschikbaar 3. Toerisme levert steeds meer Friese banen In de afgelopen tien jaar zijn er in Fryslân 3500 banen in het toerisme bijgekomen. Vorig jaar verwelkomde onze provincie ruim 11 miljoen toeristische gasten. Zij besteedden gemiddeld per dag 27 euro tijdens lange en 38 euro tijdens korte vakanties. Toeristen blijven Fryslân waarderen met een dikke 7, bijna een 8. Persbericht beschikbaar

---- -- PERSBERICHT
Nummer: Datum: 296 HZ 7 december 2010

Toerisme levert steeds meer Friese banen
In de afgelopen tien jaar zijn er in Fryslân 3500 banen in het toerisme bijgekomen. Vorig jaar verwelkomde onze provincie ruim 11 miljoen toeristische gasten. Zij besteedden gemiddeld per dag 27 euro tijdens lange en 38 euro tijdens korte vakanties. Toeristen blijven Fryslân waarderen met een dikke 7, bijna een 8. Deze cijfers blijken uit de evaluatie van het provinciale recreatie- en toerismebeleid 20022010. De evaluatie laat zien dat ondanks de economische crisis een groot deel van de doelen gehaald is. Zo ligt het bestedingspatroon in Fryslân met 19% nog steeds fors hoger dan landelijk. Ook de werkgelegenheidsdoelstellingen zijn behaald. Verder mocht de provincie vorig jaar 827.000 meer gasten ontvangen dan in 2000. Dat is een toename van 8%. Het streefdoel ligt op 15%. De toeristen komen vooral uit het binnenland en uit de aangrenzende Duitse deelstaten. Meer dan water Fryslan kent een sterke associatie met water. Maar de provincie is meer dan dat. De recreatiesector en Friese overheden zien extra kansen voor landrecreatie. Zij denken daarmee nieuwe doelgroepen te kunnen bereiken. Zo ontwikkelen ook de Friese Wouden zich de afgelopen jaren meer als toeristisch gebied. Ook de rijkheid aan nationale landschappen en nationale parken en de Wadden Werelderfgoed status biedt nieuwe kansen. Vervolg De komende jaren willen de recreatiesector en de overheden blijven inzetten op de drie sterke toeristische producten van Fryslân: de Friese meren, de Wadden en de Elf Steden. Duurzaam toerisme vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt. Ook komt er meer aandacht voor de landrecreatie, zoals in de Friese Wouden.

Voor meer informatie over het persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.

---- -- PERSBERICHT
Nummer: Datum: 307 MK 7 december 2010

Kind centraal in Fries uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2011 Het kind moet centraler staan in de jeugdzorg. Dat staat in het Friese uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2011. Het belangrijkste uit dit programma is dat hulp snel en dichtbij beschikbaar moet zijn. De hulpverlening door verschillende hulpverleners moet daarom naadloos in elkaar overgaan. De provincie Fryslân trekt 52,9 miljoen Euro uit om het uitvoeringsprogramma uit te voeren. De Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) krijgen een belangrijke rol in de jeugdzorg. Zij worden in de toekomst het eerste loket waar jongeren en hun ouders terecht kunnen. De provincie wil in 2011 met de Friese gemeenten kijken hoe de CJG's optimaal aan kunnen sluiten op de provinciale jeugdzorg. Daarna volgt overleg met andere ketenpartners om vast te stellen welke randvoorwaarden nodig zijn om het uitvoeringsprogramma te realiseren. Op termijn verschuiven er mogelijk jeugdzorgtaken van de provincie naar de CJG's.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 57 35. Dit persbericht is ook te vinden op internet: www.fryslan.nl.

---- -- PERSBERICHT
Nummer: Datum: 308 MK 7 december 2010

Voorbereidingen "Fryske Olympiade" van start
Fryslân investeert in de voorbereidingen voor de eerste "Fryske Olympiade". De "Fryske Olympiade" is een van de Fryske Fiersichten op sportgebied. De Olympiade is een grootschalig sportief en cultureel evenement. Tijdens de Olympiade worden gelijktijdig op één locatie topwedstrijden gehouden van 3 Friese buitensporten. Deze sporten zijn skutsjesile, fierljeppen en keatsen. Een van de doelstellingen van het evenement is om de Friese sporten aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Rondom de wedstrijden worden daarom allerlei nevenactiviteiten georganiseerd zoals sportclinics en culturele activiteiten. Het eerste evenement zal in 2012 gaan plaatsvinden. Als locatie is een terrein beschikbaar aan de Wiide Ie bij Burgum. De provincie stelt 134.500,- beschikbaar voor de inrichting van het evenemententerrein.

Voor meer informatie over het persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.

---- -- Beslutelist gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010 Ôfwêzich: deputearre Schokker. ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________ 1. 2. Aktualiteiten en tema's. a. b. c. Aktiviteitenkalinder. Beslutelist fan 23 novimber 2010. Wurdt unferoare fêststeld. Parsebeslutelist fan 30 novimber 2010. BESPREKPUNTEN

FPC (Galema)

B2.

Schriftelijke vragen van GroenLinks voor stopzetten zonnecellen door Nuon Helianthos.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Naar aanleiding van berichtgeving in de media stelt mevrouw Groeneveld van Groen Links schriftelijke vragen over de stopzetting van zonnecellen door Nuon. De schriftelijke vragen zijn geregistreerd onder doc.nr. 921250 D.S. beslute.: 1. in te stemmen met de gewijzigde beantwoording van de vragen; 2. gedeputeerde Galema gemandateerd de tekst vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-2___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Ruimte (Konst)

B3.

Stand van zaken Uitvoeringsagenda streekplan 2007-2010, en nieuwe Uitvoeringsagenda streekplan 2011-2014.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De Uitvoeringsagenda van het streekplan Fryslân 2007 voor de periode 20072010 loopt op z'n einde. Op basis van een overzicht van de stand van zaken m.b.t. deze Uitvoeringsagenda, is een nieuwe Uitvoeringsagenda voor het streekplan voor de periode 2011-2014 opgesteld. Daarin staan de activiteiten en programma's voor de komende periode ter uitvoering van het streekplan. D.S. beslute: 1. de notitie Stand van zaken Uitvoeringsagenda streekplan 2007-2010 vast te stellen en toe te sturen naar PS; 2. de Uitvoeringsagenda streekplan 2011-2014 vast te stellen en toe te sturen naar PS; 3. het voorstel aan PS vast te stellen; 4. gedeputeerde Konst te mandateren tekstuele en redactionele wijzigingen door te voeren. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-3___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________ Plattelandsprojecten (Konst) B4. Werken met Streekagenda's in Fryslân.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 27 april 2010 besloten GS van Fryslân om groen licht te geven voor de verkenning van de uitwerking van het gebiedsgerichte uitvoeringsspoor van de Koöperaasje Fryslân en in 2 proefgebieden (Zuidoost en Noordoost) samen met andere actoren in die gebieden een eerste proeve van een Streekagenda op te stellen. Uit oogpunt van kwaliteit, effectiviteit en efficiency heeft het een belangrijke meerwaarde om in de verschillende plattelandsgebieden samen met gemeenten, It Wetterskip en de in die gebieden relevante maatschappelijke organisaties op basis van gelijkwaardigheid, gezamenlijke inzet en maatwerk per streek te komen tot streekagenda's voor het realiseren van gezamenlijke doelen voor het platteland en het landelijk gebied in die streken. In elk geval zal deze operatie moeten leiden tot een grotere efficiency door het terugdringen van de bestaande bestuurlijke en ambtelijke drukte in de verschillende plattelandsgebieden en het grote aantal los van elkaar opererende bovenlokale commissies, platforms, overlegorganen, stuurgroepen en dergelijke en tot een veel betere afstemming van de werkzaamheden van die verschillende trajecten op elkaar. Voor het werken met streekagenda's bestaat geen blauwdruk. Het is maatwerk per streek, zowel wat betreft inhoud, vorm, organisatie en tempo. Wel is er een set criteria en randvoorwaarden, waaraan voldaan moet worden om de meerwaarde van betere afstemming, kwaliteit en effectiviteit en een grotere efficiency daadwerkelijk te realiseren. De belangrijkste zijn: gelijkwaardigheid van alle partners, verantwoordelijkheid, ontwikkelingsgerichtheid en een manier van werken, gebaseerd op: elkaar vertrouwen, elkaar wat gunnen, kennis delen en verbindingen leggen (netwerken). Essentieel is ook dat een Streekagenda geen vergaarbak wordt van allerlei losse wensen en projecten, maar gefocust is op een aantal belangrijke gezamenlijke bovenlokale gebiedsopgaven. D.S. beslute: 1. in te stemmen met de ve rkenning "werken met Streekagenda's in Fryslân" als gebiedsgerichte invulling van de uitvoeringskant van de Koöperaasje Fryslân, met inbegrip van de daarin geformuleerde conclusies en aanbevelingen. Een passage over het financiële aspecten toevoegen, waarin ook aandacht voor samenwerking met maatschappelijke partners. Gedeputeerde Konst wordt gemachtigd die vast te stellen; 2. als hoofddoel vast te stellen `het op streekniveau komen tot een betere afstemming tussen en effectiviteit en kwaliteit van de veelheid aan gebiedstrajecten en ­processen en grotere efficiency door het terugdringen van bestuurlijke en ambtelijke drukte in de gebieden'; - verder gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-4___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________ (vervolg B4, pagina 3) 3. PS informeren over deze opzet en voor het communicatietraject mede aansluiten bij het communicatietraject in het kader van de door GS aan PS aangeboden Agenda Leefbaar Platteland, waarin de streekagenda gedachte al is opgenomen; over de verkenning en het hoofddoel in contact treden met potentiële partners in de provincie en in de onderscheiden plattelandsgebieden, waaronder in elk geval de gemeenten en het Wetterskip ; als uiterste termijn om de Streekagenda's en de daarvoor benodigde organisatie in elk geval operationeel te hebben uitgaan van 1 januari 2014, zijnde de datum waarop de nieuwe Europese-, Rijks- en provinciale programma's voor het platteland en het landelijk gebied ingaan of zoveel eerder als per afzonderlijk e streek mogelijk en/of wenselijk is; direct na instemming met deze opzet een intern voorbereidingstraject te starten om bestaande beleidsdocumenten en ­programma's door te lichten op gebieds- en streekgerichte ambities die tot na 2013 doorlopen; tot die tijd, en na definitieve besluitvorming om daadwerkelijk met Streekagenda's te gaan werken ook daarna, terughoudend zijn met het instellen van nieuwe gebiedscommissies, -platforms, -overleg en/of stuurgroepen in de gebieden, maar de daarbij betrokken ambities bij voorkeur meenemen in de betreffende Streekagenda.

4. 5.

6.

7.

Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-5___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Milieubeleid (Adema)

B6.

Acties naar aanleiding van de behandeling van het Frysk Miljeuplan 2010-2013 in de Statencommissie Lân, Loft en Wetter.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 21 oktober is het Frysk Miljeuplan 2010-2013 besproken in de statencommissie Lân, Loft en Wetter. Tijdens de vergadering zijn vijf concrete toezeggingen gedaan aan de commissie. De toezeggingen zijn in bijgaande brief aan PS uitgewerkt. D.S. beslute: 1. het aangepaste Milieuprogramma 2011-2014 vast te stellen; 2. in te stemmen met bijgaande brief; 3. het aangepaste statenbesluit vast te stellen; 4. bijgevoegde begrotingswijziging vaststellen onder voorwaarde dat Provinciale Staten het Frysk Miljeuplan vaststellen; 5. in te stemmen met de bijgevoegde begrotingswijziging met betrekking tot vrijgeven voorwaardelijk budget. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

ERT (Galema)

B7.

Startnotitie Fries Ontwikkelbedrijf.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In de startnota wordt het voorstel gedaan om een Fries Ontwikkelbedrijf te richten om maatschappelijk gewenste en complexe projecten versneld uit te voeren die uitvoering geven aan de provinciale ambities. Op deze manier wordt het organiserend vermogen in Fryslân versterkt. De economische groei in Fryslân wordt hierdoor bevorderd. In de uitvoeringsagenda economie 2010 hebben Gedeputeerde Staten aangekondigd het concept van het ontwikkelbedrijf aan Provinciale Staten voor te leggen. In deze startnota worden de kaders aan Provinciale Staten voorgelegd voor een nadere uitwerking van het Fries ontwikkelbedrijf. D.S. beslute: 1. de gewijzigde startnota Fries Ontwikkelbedrijf vast te stellen; 2. de startnota aan Provinciale Staten te sturen; 3. gedeputeerde Galema te mandateren om de tekst vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten, inclusief de overkoepelende brief.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-6___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

FPC (Galema)

B8.

Nota inzet Falconmiddelen.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De Staten hebben verzocht om een nota omtrent de inzet van de Falcon middelen. Bijgaande nota geeft inzicht in de omvang van zowel het vermogen Falcon als de reserve Falcon. Daarnaast zijn de criteria voor projecten, zoals eerder benoemd door de Staten, opgenomen. Tenslotte zijn de verschillende vormen van inzet van de middelen weergegeven. De grote projectenlijst is naast de criteria gelegd. Per project is aangegeven of deze al dan niet passen binnen de gestelde criteria en daarmee een beroep kunnen doen op de Falcon middelen. D.S. beslute: 1. in te stemmen met de nota inzet Falconmiddelen en deze toe te sturen naar Provinciale Staten; 2. aan de Staten te berichten wat wordt gedaan met de terzake aangenomen moties; 3. gedeputeerde Galema te mandateren de test vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten. ERT (Galema) B9. Notitie Grote Projecten voor PS.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In deze notitie 'Grote projecten' wordt een twaalftal Grote projecten toegelicht. Ook wordt per project aangegeven waar de financieringskansen liggen. Deze notitie is opgesteld n.a.v. een toezegging van gedeputeerde Galema in de PS vergadering van 22 september jl. Er is een brief aan PS ter goedkeuring bijgevoegd. Indien u akkoord bent, kunnen deze brief + de notitie naar PS worden gestuurd. D.S. beslute: 1. in te stemmen met de Notitie Grote projecten + bijlage; 2. in te stemmen met de gewijzigde brief aan Provinciale Staten; 3. gedeputeerde Galema te mandateren de brief vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-7___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

SOBD (Galema)

B10. Beantwoording Statenvragen CDA over uitvoering (cluster)gesprekken over de versterking van de kwaliteit van het lokaal bestuur. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 16 november 2010 hebben GS op grond van artikel 39 Reglement van Orde schriftelijke vragen van het Statenlid Van der Ham (CDA) ontvangen inzake de wijze van uitvoering van de lopende bestuurlijke (cluster)gesprekken. In bijgaande antwoordbrief wordt ingegaan op de gestelde vragen. D.S. beslute: de antwoorden vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-8___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

ERT (De Vries)

B12. Evaluaasje R&T belied en Utfieringsaginda 2011-2013 Fryslân Toeristyske Topattraksje. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Us toerismebeleid rint oant ein 2010 en is no evaluearre. Nij yntegraal belied stiet yn SNN ferbân foar 2014 op priemmen. Foar 2011 - 2013 is de Utfieringsaginda Topattraksje opsteld om ús toeristysk belied oer dy jierren troch te setten mei in oan de hân fan de evaluaasje en nij ynsjoch oanskerpe doelstelling en útfiering. Lykas oankondige yn de begrutting 2011 lizze dizze evaluaasje en útfieringsaginda no oan jimme foar. De evaluaasje wiist út dat de stelde doelen foar in part helle binne. It doel 15% mear oernachtings is foar in part slagge: 8%. Bygelyks it wurkgelegenheidsoandiel toerisme is tanommen fan 7,6% nei 7,9%, oer 2000-2009 3500 banen derby, in groei fan 18%. Gemeenten en sektor binne wiis mei ús regyrol en de Topattraksje fokus op Fryske Marren, Waad en 11 Stêden. Hja pleitsje foar trochsetten fan dy koers, mei mear klam op lânrekreaasje, kâ nsen mei duorsumens en krimp, gearwurking op regioskaal en in dúdliker programma oanpak foar Waad en 11 Stêden, lykas dat foar Fryske Marren al jierren wênst is. Hjir set de útfieringsaginda op yn. D.S. beslute: 1. yn te stimmen mei de 'Evaluatie provinciaal beleid recreatie & toerisme 2002-2010' en dizze oan PS ta kundskiop foar te lizzen; 2. de 'Uitvoeringsagenda 2011-2013 Fryslân Toeristische Topattractie' fêst te stellen en dizze foar kundskip oan te bieden oan PS; 3. PS foar te stellen de yn de begrutting 2011 oer de jierren 2011 oant en mei 2013 foar Topattraksje reservearre budzjetten frij te jaan foar dy útfiering. Proseduere: Tastjoere oan Provinsjale Steaten.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


-9___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

FP&C (Galema)

B13. Beantwoording schriftelijke vragen CDA-fractie over mogelijke verdwijnen van Vitens uit Leeuwarden. Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Naar aanleiding van een krantenartikel in de Leeuwarder Courant van 26 november jl. waarin melding wordt gemaakt van het feit dat Vitens hun vestiging in Leeuwarden gaat inkrimpen of mogelijk gaat sluiten heeft het CDA schriftelijke vragen gesteld. In bijgaande concept-brief wordt antwoord gegeven op de vragen. D.S. beslute: in te stemmen met de conceptbrief voor de beantwoording van de Statenvragen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten. HAMMERSTIKKEN

SOBD (Allen)

H1.

SG-lijsten van 23 t/m 29 november 2010.

D.S. beslute: de SG-lijsten vast te stellen. Ruimte (Konst) H2. WRO-besluiten van 20 t/m 26 november 2010.

D.S. beslute: de WRO-besluiten vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


- 10 ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

Duurzame energie (Konst)

H3.

Opdrachtverlening project `Zon op School'.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Het Energiebedrijf Rendo Duurzaam en installatiebedrijf Awizon hebben samen een leaseconcept bedacht om basisscholen m.b.v. SDE subsidie op een voor die scholen kostenneutrale manier van zonnepanelen te voorzien. Aan de provincie werd gevraagd een bijdrage te leveren t.b.v. een te ontwikkelen flankerend educatie- en communicatietraject. Door als provincie zelf opdracht te geven voor de ontwikkeling van een educatietraject kan niet alleen behoorlijk op de kosten bespaard worden maar ook zeker worden gesteld dat het lespakket óók aangeboden wordt aan scholen die hun zonnepanelen afnemen van andere aanbieders. Twee offertes voor ontwikkeling van lespakketten zijn aangevraagd, voorgesteld wordt om de opdracht te verlenen aan de laagste, maar ook kwalitatief beste inschrijver: Van Hall Larensteijn (i.s.m. NHL) voor een bedrag van een kleine 24.000 te dekken uit het budget Duurzame Energie. D.S. beslute: aan Van Hall Larenstein Training & Consultanc y opdracht te verlenen tot het ontwikkelen van- en uitvoering geven aan een educatie- en communicatiepakket PV op Friese basisscholen conform hun offerte nr. 3104.50001 d.d. 4 oktober 2010.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


- 11 ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________ CTO (De Vries) H4. De subsydzje foar de Nederlânske Kommisje fan it Europeesk buro foar Lytse Talen (NK-EBLT) stopsette mei yngong fan jannewaris 2011.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: It European Bureau for Lesser Used Languages (EBLUL) is yn 1982 oprjochte as netwurkorganisaasje foar de befoardering en stimulearring fan regionale talen en minderheidstalen op Europeesk nivo. EBLUL krige subsydzje fan de Europeeske Kommisje. De by EBLUL oansletten organisaasjes wurde member state committees (msc's) neamd. Nei analogy fan it haadburo EBLUL hite dy msc's bygelyks Swedish Bureau of Lesser Used Languages (SwebLul) of Hungarian Bureau of Lesser Used Languages (HubLul). Foar de Fryske msc is de namme Nederlânske Kommisje fan it Europeesk Buro foar Lytse Talen (NK-EBLT) keazen. Dat is dien omdat by de ôfkoarting LUL hjir net yn earste ynstansje tocht wurdt oan Lesser Used Languages. De provinsje subsidearret it NK-EBLT mei in budzjetsubsydzje. Grûn foar dy subsydjze is dat de Europeeske ambysjes fan de provinsje foarm jûn wurde fia it NK-EBLT en it Europeesk plafoarm EBLUL. EBLUL hat himsels yn jannewaris 2010 lykwols opheft. It NK- EBLT hat besletten dat de Nederlânske Kommisje wol bestean bliuwe sil. Foar de provinsje betsjut dat lykwols dat it NK-EBLT net mear de oanwiisde partner is om de Europeeske ambysjes mei stal te jaan. Boppedat is de provinsje sûnt 2007 sels lid fan it Network to Promote Linguistic Diversity (NPLD) en soarget dêrmei sels foar de Europeeske ferbining. De grûn foar subsydzje oan it NK-EBLT is om boppeneamde twa redenen ferdwûn. D.S. beslute: hawwe it foarnimmen 1. de budzjetsubsydzje oan de NK-EBLT stop te setten per 1 jannewaris 2011; 2. it bedrach dat dêrmei frij komt te brûken om in part fan it lidmaatskipsjild foar 2011 foar it Network to Promote Linguistic Diversity (NPLD) te foldwaan; 3. de taheakke begruttingswiziging goed te karren under foarbehâld fan beslútfoarming troch PS. 4. it PS-foarstel fest te stellen NB: Omdat PS konform kêst 4:50 en kêst 4:51 fan de ASV yn de gelegenheid steld wurde moatte om harren winsken of betinkingen oan DS kenber te meitsjen (sjoch taheakke P S stik) giet it hjir om in foarnommen beslut. It DS stik sil foar definitive beslutfoarming opnij oan DS foarlein wurde mei it yn acht nimmen fan eventuele opmerkings fan PS. Proseduere: Tastjoere oan Provinsjale Steaten. gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


- 12 ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

BGI (Konst)

H5.

Oanslúting NDFF.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: It foarstel is de provinsje Fryslân oan te sluten op de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF), dy't yn stân hâlden wurdt troch de lânlike Gegevensautoriteit Natuur (GAN). Yn dy NDFF (in Ynternet-applikaasje) wurdt allegear ynformaasje oer de fersprieding fan floara en fauna yn Nederlân byhâlden. Oanlieding is dat ús eigen systeem net langer mear mei kin. It technyske behear komt mei dizze oanpassing bûten de doar en it ynhâldlike behear en rieplachtsjen bliuwt yn `e hûs. Koarte gearfettingfan it foarstel: de provinsje Fryslân slút oan op de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF). D.S beslute: de provinsje Fryslân oan te slúten op de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF).

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


- 13 ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________ Friese Meren (De Vries) H6. Fytspaad De Swette Samenwerkingsovereenkomst Fase 1 en 3.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In het kader van de afronding van het traject "Middelseerûte" uit fase 1 van het Friese Merenproject resteert nog de aanleg van een fietspad langs De Swette tussen het Mantgumerhúske en Scharnegoutum. In het kader van het oeveren kadeproject van het Wetterskip Fryslân moet de westelijke kade van De Swette worden verhoogd. In het kader van het project "3e trein Sneek" moet op het baanvak Leeuwarden-Sneek een spoorwegoverweg veiliger worden gemaakt. Het voorstel van ProRail was om de overweg bij Bears te beveiligen met spoorwegbomen. De kosten voor de provincie zijn in dat geval 250.000. Financiering is voorzien in het project "3e trein Sneek". De provincie is vervolgens samen met de gemeente Littenseradiel nagegaan of voor de 250.000 de overwegveiligheid niet op een andere manier tot stand kan komen. Dit heeft geleid tot het idee om de onbeveiligde spoorwegovergang bij "De Flearen" tussen Boazum en Scharnegoutum af te sluiten en voor de woonhu izen aan De Flearen 3 en 5 een andere toegangsweg te realiseren. ProRail heeft aangegeven hiermee in te kunnen stemmen. Deze drie doelstellingen komen samen in de aanleg van een fietspad langs De Swette als samenwerkingsproject van de gemeenten Leeuwarden, Littenseradiel, Boarnsterhim, Wymbritseradiel en Sneek, het Wetterskip en de provincie. Voorgesteld wordt om fase 1 en 3 van het project in 2011 uit te voeren en daarvoor een bestuursovereenkomst te ondertekenen op 6 december 2010. Basis van de overeenkomst is het principe "samen uit samen thuis". Alle partijen dragen de risico's in dezelfde mate waarin ze bijdragen in de projectkosten. Gemeente Boarnsterhim draagt alleen bij in de grondaankoop voor fase 1. Vanwege de art.12-status kan en mag de gemeente niet meer bijdragen. De provinciale bijdrage wordt gefinancierd uit het Friese Merenproject, Plattelânsprojekten en twee BDU-bijdragen. D.S. en CdK beslute, elk foar syn eigen foech: 1. de begrotingswijziging vast te stellen; 2. in te stemmen met de realisatie van fase 1 en 3 van het fietspad langs De Swette; 3. in te stemmen met het voornemen om fase 2 op termijn ook uit te voeren als daarvoor voldoende middelen beschikbaar komen; 4. in te stemmen met de financieringsopzet van de provinciale bijdrage; 5. in te stemmen met ondertekening van de bestuursovereenkomst op de 6 december 2010, ter vastlegging van de samenwerking met de overige partners; 6. in te stemmen met het uitzonderen van de gemeentelijke uitgaven voor het fietspad "De Swette" van de beperkingen, die de fusiegemeenten Súdwest Fryslân zijn opgelegd bij brief van 4 november 2010 (nr. 923588); 7. gedeputeerde De Vries volmacht te verlenen de overeenkomst namens de provincie te ondertekenen. gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010


- 14 ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

MEIDIELINGS a. b. c. Planning Tweede Kamer: besproken. Nieuwe prognoses NAM voor bodemdaling door aardgaswinning in Noord-Nederland: besproken. Samenhang drie Nota's (behoort bij B7, B8 en B9): besproken.

gearkomste fan D.S. 30 novimber 2010

---- --