Ingezonden persbericht


Persbericht

Theaters in Flevoland protesteren tegen voorgenomen btw-verhoging

Lelystad, 7 december 2010 - De vier grote theaters in de provincie Flevoland hebben een gezamenlijk protest laten horen tegen het voornemen van het Kabinet om het btw-tarief voor de podiumkunsten van 6% te verhogen naar 19%. In een brief, die gericht is aan leden van de Eerste Kamer wordt gestipuleerd dat een prijsstijging van bijna 13% voor een theaterkaartje een onaanvaardbaar grote prijsstijging is.

De besluitvorming over dit onderwerp is nog niet afgerond maar het Theater Overleg Flevoland (TOF) wilde op dit moment een signaal afgeven. De reden daarvan is, is dat vandaag de algemene politieke beschouwingen over het regeerakkoord in de Eerste Kamer plaats vinden. De theaters benadrukken dat door bezuinigingen op subsidies de grens van bezuinigingsmogelijkheden voor theaters al is bereikt. Het alternatief is de prijsstijging integraal doorberekenen aan de burger. De theaters memoreren dat er geen sector is, waar van de ene op de andere dag een prijsverhoging wordt doorgevoerd van 13%

"Het komt ons voorts voor, dat deze btw-verhoging strijdt met het gelijkheidsbeginsel. Bij kaartjes voor sport, circus of attractieparken blijft de belasting wel op 6% staan. Dat was eerder mede redengevend om het btw-tarief voor podiumkunsten juist te verlagen", aldus de theaters. "Miskend wordt naar onze mening ook, dat in onze samenleving theaters tot het cement van de lokale gemeenschap (community) behoren. Dat geldt overal, maar zeker ook in de regio's. Met de maatregel van de btw-verhoging wordt daar ten onrechte de aanval op geopend. ".

De theaters verzoeken de senatoren met klem niet akkoord te gaan met de voorgenomen verhoging per 1 januari 2011. Zij doen een beroep op het rechtszekerheidsbeginsel, waar veel eerder ook al de Harmonisatiewet op struikelde en recent de Vogelaarsheffing op strandde. Dat geeft ruimte om de eerste maanden van het komend jaar nog eens indringend te bezien wat de gevolgen van een verhoging van de btw naar 19% zullen zijn. Mocht medio 2011 tot die verhoging worden besloten, dan is met een uitstel in elk geval voorkomen, dat er sprake is van een te plotselinge invoering.

In de brief, die is verzonden naar de fractievoorzitters en de woordvoerders voor Cultuur en Financiën wordt benadrukt dat zeker voor Flevoland geldt dat een verhoging van de toegangsprijzen op dit moment dramatische gevolgen zou kunnen hebben. "Het gemiddelde inkomen in Flevoland ligt onder het landelijk gemiddelde, hetgeen betekent dat de btw-verhoging hier nog een extra drempel opwerpt om in aanraking te komen met cultuur. Flevoland is ook nog jong en volop in ontwikkeling en doende om de achterstand met andere delen van het land in te lopen. Door de nieuwheid ervan is hier temeer een grote behoefte aan het hiervoor geduide cement in de samenleving", aldus de Flevolandse theaters.