Debat RMU: "inflatiecorrectie ook voor ambtenaren"

07/12/2010 19:33

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Kamerleden van CDA, ChristenUnie en SGP ontvingen vanmiddag het eerste exemplaar van de Nota Arbeidsvoorwaardenbeleid 2011 van de RMU. Het debat maakte helder dat de RMU zich inzet voor inflatiecorrectie in 2011. Ook voor ambtenaren.

Peter Schalk overhandigde namens de RMU de eerste exemplaren aan de woordvoerders van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de drie genoemde fracties. De Kamerleden Ortega-Martijn (ChristenUnie), Van Hijum (CDA) en Dijkgraaf (SGP) gaven vervolgens een reactie op de Nota en gingen hierover in debat.

Meer participeren

Kamerlid Ortega-Martijn vindt het spijtig dat minister Kamp tweeverdieners ziet als de maatstaf. Bijzonder dat een liberale minister zich daar vergaand in wil gaan mengen. Gezinnen hebben het zwaar en zelf kiezen wordt onbetaalbaar. De ChristenUnie is warm voorstander van het kindgebonden budget als vervanger voor de kinderbijslag en alle kindertoeslagen. Zij is blij met het pleidooi van de RMU op dit punt.

CDA-er Van Hijum beaamt dat taken rondom zorg en gezin belangrijk zijn. Demografisch is er echter een grote verschuiving gaande. Nu is er 1 AOW-er per 4 werkenden, straks zal dat 1 AOW-er per werkende zijn. Een hogere arbeidsparticipatie is daardoor niet alleen noodzakelijk maar ook een gezamenlijk belang.

Dit is voor SGP-er Dijkgraaf nog maar de vraag. Economisch verkeren we in zwaar weer en dat kan nog wel wat jaren aanhouden. Wereldwijd verschuiven economische zwaartepunten. Ook is er veel verborgen werkloosheid onder ZZP-ers. Fiscale prikkels om de arbeidsparticipatie te bevorderen moeten stoppen. Mensen maken eigen keuzes en gaan niet werken omdat dit fiscaal zo gunstig zou zijn.

Oproep CDA aan sociale partners

Van Hijum doet een oproep aan de sociale partners. Zij moeten het collectieve belang dienen, zo is de polder altijd in stand gehouden. Hij wil dat koesteren. Juist in deze tijden roept hij de sociale partners op om over hun eigen schaduw heen te stappen. Hij hoopt dat het zo mogelijk is om sociale akkoorden te sluiten over ondermeer de pensioenen.

Kamerlid Dijkgraaf vraagt om het vermarkten van vrijwilligerswerk te stoppen. Wat vroeger uit liefde gebeurde bij zorg en kinderopvang gebeurt nu betaald. Een verkeerde ontwikkeling wat hem betreft.

WW

Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, geeft aan dat de RMU tegen verkorting van de WW-duur is. Hij daagt het CDA uit om haar standpunt hierin te herzien. Hierop geeft Van Hijum aan dat hij blij is met de denkpauze die hij nu op dit punt heeft doordat de PVV hiervan een breekpunt maakte. Hij wil deze denkpauze gebruiken om nog eens goed na te denken over het WW-standpunt van het CDA.

CDA nog voor vlaktaks

De vlaktaks stond niet in het CDA-verkiezingsprogramma. Toch is het CDA op termijn voor invoering daarvan. Gelet op de huidige economische crisis hebben andere ingrijpende maatregelen echter voorrang.

Trots en nullijn voor ambtenaren

De RMU is voor behoud van koopkracht, dit is de looninzet voor alle sectoren. Ook voor de collectieve sector. In het verleden is gebleken dat de nullijn voor ambtenaren geen besparing oplevert. Dit komt doordat de opgelopen achterstand in latere jaren steeds ruim werd gecompenseerd. Het CDA vind dit een mooie inzet maar het lijkt Van Hijum niet realistisch om voor alle sectoren een koopkracht te garanderen. SGP-Kamerlid Dijkgraaf noemt nog een andere dimensie. Hij wil de trots terugbrengen in de collectieve sector. Ook ambtenaren hebben recht op een fatsoenlijk inkomen maar dat kan niet de enige motivatie zijn. Meer trots op een taak in het publiek domein lijkt hem wenselijk.





http://www.rmu.org