D66

dinsdag 7 december 2010

Bescherm privégegevens belastingbetalers

Volgens de Telegraaf leggen criminelen steeds vaker de hand op fraudegevoelige informatie van de Belastingdienst. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil weten om hoeveel incidenten het gaat en welke beveiligingsmaatregelen de Belastingdienst neemt. "Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun privégegevens bij de overheid in veilige handen zijn, " aldus Schouw.

Toegang tot gegevens

Criminelen kapen de fiscale identiteit van belastingbetalers om teruggave en toeslagen te innen. Onduidelijk is of medewerkers van de Belastingdienst betrokken zijn bij deze criminele activiteiten. Schouw: "Staatssecretaris Weekers moet uitleggen hoe privégegevens van burgers via medewerkers van Belastingdienst in handen van criminelen zijn gekomen. Hoeveel mensen hebben toegang tot deze gegevens? En welke maatregelen gaat de staatssecretaris nemen om een herhaling te voorkomen?"

Slachtoffers

D66 wil opheldering over het aantal slachtoffers en de terugbetaling van het geld. Volgens Schouw moet de Belastingdienst niet alleen beveiligingsmaatregelen nemen om fraude te voorkomen, maar ook mensen actief informeren over de mogelijke risico's.