Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 december 2010

Publiek nomineert Phaedra voor AVRO Toneel Publieksprijs

Dat een van de grootste liefdesdrama's uit het wereldrepertoire nog steeds actueel is, bewijst de voorstelling Phaedra van Toneelgroep Amsterdam. Deze voorstelling, vol passie, jaloezie, intriges en verboden liefde is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. Phaedra is nog tot en met eind december te zien. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online zijn stem uitbrengen op de genomineerde voorstelling.

De AVRO Toneel Publieksprijs
Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt van de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online stemmen op de genomineerde voorstellingen. Op speciale stemavonden (twee per voorstelling) in het land geeft het publiek de deelnemende voorstellingen een cijfer tussen de 1 en 10. Per voorstelling vinden twee stemavonden plaats. Waardeert het publiek een voorstelling met een 8,1 of hoger, dan is deze genomineerd. Na de nominatie volgt een tweede, online stemronde. De gemiddeld hoogst gewaardeerde voorstelling wint de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. De winnaar ontvangt een geldprijs en een promotiemateriaalpakket. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater zondag 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam. De productie Oog om Oog won de AVRO Toneel Publieksprijs 2010.

Over de voorstelling
Phaedra van Jean Racine (1639-1699) wordt beschouwd als één van de grootste liefdesdrama's uit het wereldrepertoire. Regisseur Grzegorz Jarzyna werkte met Phaedra voor het eerst voor Toneelgroep Amsterdam. Aan het hof in Troezen wacht de jonge Hippolytos in spanning op de terugkeer van zijn vader Theseus. Hij wil hem toestemming vragen om Aricia, de dochter van één van Theseus' erfvijanden te huwen. Na maanden zonder bericht wordt stilaan voor Theseus' leven gevreesd. Phaedra, zijn echtgenote, wordt inmiddels verteerd door haar geheime passie voor haar stiefzoon Hippolytos. Schuldbewust probeert ze hem te mijden, maar wanneer het nieuws van de dood van Theseus het hof bereikt, verklaart ze Hippolytos eindelijk haar liefde. Hij wijst haar af en verzwijgt discreet haar aanzoek voor de buitenwereld. Wanneer Theseus even later alsnog van zijn veldtocht terugkeert, klaagt Phaedra uit zelfbehoud Hippolytos aan. Theseus ontsteekt in woede en bidt de goden om wraak op zijn zoon. Phaedra v raagt hem te sparen maar als ze verneemt van Hippolytos' liefde voor Aricia, laat ze na hem te verdedigen. De goden nemen wraak. Hippolytos sterft. Phaedra, verteerd door schuldgevoelens, bekent en pleegt zelfmoord. De cast bestaat uit Kitty Courbois, Suzanne Grotenhuis, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Chris Nietvelt, Chrisey den Ouden, Eelco Smits en Isis Cabolet.