Ingezonden persbericht


Published: 20:30 CET 07-12-2010 /Thomson Reuters /Source: Ageas /XBRU: AGS /ISIN: BE0003801181 Ageas verstrekt details betreffende de impact van de omzetting van de Mandatory Convertible Securities

Ageas bevestigt dat de Mandatory Convertible Securities ("MCS"), die op 7 december 2010 op vervaldag zijn gekomen, in overeenstemming met hun contractuele voorwaarden in Ageas aandelen werden omgezet.

De Mandatory Convertible Securities ("MCS") waren niet-gewaarborgde en achtergestelde converteerbare obligaties met een nominale waarde van EUR 2 miljard. Ze werden uitgegeven op 7 december 2007 door de toenmalige Fortis Bank Nederland (Holding) N.V. (thans ABN AMRO Bank N.V.), Fortis Bank SA/NV, Fortis SA/NV (thans ageas SA/NV) en Fortis N.V. (thans ageas N.V.).

ABN AMRO Bank N.V. was de hoofdschuldenaar en nam de MCS op in haar jaarrekeningen. De obligaties zijn geconverteerd in Fortis (nu Ageas) aandelen op 7 december 2010. Deze conversie was verplicht volgens de bepalingen van de MCS.

Ageas heeft 106.723.569 volgestorte Ageas Units uitgegeven(1). De nieuw uitgegeven Units zullen genoteerd zijn aan Euronext Brussel, Euronext Amsterdam en aan de Beurs van Luxemburg. Zij hebben dezelfde rechten als de bestaande Ageas aandelen.

Deze omzetting van de MCS heeft de volgende impact op de geconsolideerde balans van Ageas(2):


* een toename van EUR 2 miljard aan eigen vermogen toewijsbaar aan de aandeelhouders en


* het boeken van een vordering van EUR 2 miljard op ABN AMRO Bank N.V.

Krachtens de overeenkomst afgesloten tussen de emittenten in 2007 (de "Overeenkomst") is ABN AMRO Bank N.V. gehouden tot betaling aan Ageas van een bedrag gelijk aan de nominale waarde van de MCS (i.e. EUR 2 miljard). De betaling moet gebeuren in de vorm van de uitgifte van aandelen in het gewoon kapitaal van ABN AMRO Bank N.V. Deze vergoeding compenseert Ageas voor de uitgifte van Ageas aandelen op het ogenblik van de conversie en voor het optreden van Ageas als codebiteur van de MCS.

Ageas heeft ABN AMRO Bank N.V. gevraagd om de nodige stappen te ondernemen om de volledige naleving van de Overeenkomst te verzekeren, inclusief de waardering van ABN AMRO Bank N.V.

De Nederlandse Staat, op dit ogenblik de enige aandeelhouder van ABN AMRO Group N.V., de houdstermaatschappij die ABN AMRO Bank N.V. controleert, betwist dat de Overeenkomst nog van kracht is. Zij argumenteert dat de Term Sheet van 3 oktober 2008 die de overname regelt van de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten van het vroegere Fortis door de Nederlandse Staat, Ageas' recht op aandelen in ABN AMRO Bank N.V. op het ogenblik van conversie van de MCS teniet doet.

Ageas betwist ten stelligste dit standpunt en is van mening dat de Overeenkomst nog steeds rechtsgeldig is en dat ABN AMRO Bank N.V. ze volledig dient na te leven.

Indien ABN AMRO Bank N.V zou nalaten de aandelen te leveren zoals bepaald in de Overeenkomst, zal Ageas een juridische procedure inleiden tegen ABN AMRO Bank N.V. om de rechten en belangen van haar aandeelhouders te beschermen.

In het licht van deze procedure, overweegt Ageas een bijzondere waardevermindering te boeken op haar vordering op ABN AMRO Bank N.V. ten belope van maximum EUR 2 miljard. Deze waardevermindering, die geen liquiditeitsimpact heeft, zal verantwoord worden in het segment Algemeen in het vierde kwartaal van 2010.

Op 30 september 2010 rapporteerde Ageas een eigen vermogen toewijsbaar aan de aandeelhouders ten belope van EUR 9,6 miljard. Ten gevolge van de uitgifte van de nieuwe aandelen en van de kapitaalsverhoging van EUR 2 miljard zal het eigen vermogen per aandeel toenemen van EUR 3,90 tot EUR 4,51 per aandeel. Echter, indien de vordering ten belope van EUR 2 miljard volledig wordt afgewaardeerd, dan daalt het eigen vermogen per aandeel op 30 september 2010 tot EUR 3.74, terwijl het eigen vermogen toewijsbaar aan de aandeelhouders onveranderd blijft op EUR 9,6 miljard. De solvabiliteit van Ageas blijft onveranderd.

Ageas is een internationale verzekeringsmaatschappij die kan terugblikken op ruim 180 jaar vakkennis en ervaring. Als één van de 20 grootste verzekeraars van Europa heeft Ageas ervoor gekozen om zich toe te spitsen op Europa en Azië, twee regio's die samen het grootste deel van de wereldwijde verzekeringsmarkt vormen. De activiteiten van de groep zijn ondergebracht in vier Business Units: België, het Verenigd Koninkrijk, Continentaal Europa en Azië. In België is de maatschappij via AG Insurance de onbetwiste marktleider in zowel individuele levensverzekeringen als employee benefits, en één van de topspelers in niet-leven. Ageas is eveneens sterk aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, als derde grootste verzekeraar voor personenwagens. De maatschappij heeft ook dochterondernemingen in Frankrijk, Duitsland en Hongkong. Daarnaast onderscheidt Ageas zich door het uitbouwen van partnerships met sterke financiële instellingen en belangrijke distributeurs in andere markten en door succesvolle partnerships in Luxemburg, Italië, Portugal, China, Maleisië, India en Thailand. Ageas stelt meer dan 11.000 mensen tewerk en int jaarlijks ongeveer EUR 16 miljard premie-inkomsten.




Ingezonden persbericht