Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 07-12-2010

EVELIEN VAN PRUISSEN JURYWINNAAR AVRO SELFMADE FASHION WEDSTRIJD

Zojuist is in het televisieprogramma Opium de jurywinnaar van de AVRO Selfmade Fashion Wedstrijd bekendgemaakt. In deze wedstrijd riep de AVRO studenten op om ontwerpen in te sturen die nadrukkelijk uitdrukking geven aan hun persoonlijke stijl. Het persoonlijke ontwerp van Evelien dat is gebaseerd op het thema alterego's overtuigde modeontwerper Jan Taminiau en fashion consultant Carlo Wijnands ogenblikkelijk. Het oordeel van de jury luidde als volgt: "Beeldend heel sterk, grote eigenheid en heel vernieuwend. Knap dat je met zoveel textiel mode neer kan zetten. Dit ontwerp vertelt iets over waar mode naartoe gaat."

Evelien van Pruissen, derdejaars modestudent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag over haar ontwerp: "Deze outfit komt uit een collectie waarin ik onderzoek heb gedaan naar alterego's en hoe mensen zichzelf steeds anders kunnen voordoen. Dit resulteerde in een zeer persoonlijke collectie, waarin ik portretten van dierbaren en zelfportretten heb gebruikt om er een soort camouflageprints mee te creëren. Van dichtbij lijken het allemaal kleurvlakken en van veraf vormen deze een gezicht. Het textiel en kleurgebruik benadrukt geheel mijn eigen stijl als ontwerper. In deze outfit heb ik een zelfportret gebruikt."

Het viel de jury op dat er tussen de vele inzendingen grote verschillen zijn in niveau en stijl. Jan Taminiau en Carlo Wijnands vonden het opmerkelijk dat er veel mannenmode, kleur, styling en minimalisme in de ontwerpen terug te zien was. Met name de grote aandacht voor bijpassende schoenen vond de jury leuk en inspirerend.

De AVRO stond de gehele maand november in het teken van mode. Maar liefst 137 modestudenten van verschillende opleidingen door heel Nederland deden mee aan de AVRO Selfmade Fashion wedstrijd en stuurden een ontwerp in. De inzendingen zijn op twee verschillende manieren beoordeeld; door een vakkundige jury en door het publiek. Vorige week won modestudent Gülsah Celmeli met ruim 7.000 punten de publieksprijs.

Op 9 december sluit de AVRO haar succesvolle modemaand af met een feestelijke thema-avond 'The Future of Fashion' in pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De pronkstukken van Evelien van Pruissen en Gülsah Celmeli worden daar met negen andere ontwerpen geshowd in een spectaculaire modeshow. Ook Jan Taminiau en Carlo Wijnands geven acte de présence en geven hun visie op de toekomst van de mode.

Voor meer informatie: kunst.avro.nl.