Gemeente Kapelle

Aanbeveling nieuwe burgemeester

De gemeenteraad van Kapelle heeft op 7 december 2010 besloten de heer mr. A. (Anton) B. Stapelkamp ( 1961) bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen als nieuwe burgemeester van de gemeente Kapelle.

C.V.

Na zijn studie Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit te Leiden heeft de heer Stapelkamp tot 2001 gewerkt als docent openbaar bestuur aan het ROC Albeda College te Rotterdam. Van 2001-2010 is de heer Stapelkamp lid geweest van het dagelijks bestuur Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Sinds aanvang van het schooljaar 2010-2011 vervult hij zijn functie weer van docent aan het ROC Albeda Collega. Hij is gehuwd en vader van drie kinderen.

Aanbeveling

De raad van Kapelle, heeft er vertrouwen in, dat in de heer Stapelkamp een goede burgemeester is gevonden. Iemand die de belangen van Kapelle kan behartigen; een enthousiast en representatief bestuurder. Hij heeft beide in de profielschets vermelde bestuursstijlen (verbinder en netwerker) in huis. De raad ziet in hem een burgervader voor de gemeente Kapelle en is van mening dat hij deze rol dan ook met gezag en met respect zal weten neer te zetten. Verder is de raad er van overtuigd dat de heer Stapelkamp open zal staan voor onze samenleving in al haar verscheidenheid en daaraan actief zal gaan deelnemen. De heer Stapelkamp heeft al in de gesprekken aangegeven, dat hij na benoeming zo snel mogelijk met zijn vrouw in onze gemeente komt werken en wonen. Wij rekenen er op dat zij zich snel in onze gemeente thuis zullen voelen.

Procedure

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beslist na deze aanbeveling over de voordracht aan de Koningin. De uiteindelijke beslissing over wie tot burgemeester van Kapelle wordt benoemd, wordt genomen bij Koninklijk Besluit. De gemeente stuurt zo spoedig mogelijk de stukken naar de minister, zodat het proces snel kan worden afgerond. Het is bij de gemeente nog niet bekend wanneer het Koninklijk besluit genomen wordt.

Â

Even voorstellen

Ik ben Anton Stapelkamp, 49 jaar oud en woonachtig in Rotterdam(-Hillegersberg). Ik ben al 25 jaar getrouwd met Cecile en samen hebben we drie prachtige kinderen van 19, 21 en 23 jaar. Ik ben opgegroeid in een warm gezin. De interesse voor het politieke bestuur is mij al van jongs af aan met de paplepel naar binnen gegoten en vandaar dat ik Staats- en Bestuursrecht ben gaan studeren. In 1985 studeerde ik af op de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.

Na eerst 16 jaar als docent en coördinator in het bestuurlijk-juridische beroepsonderwijs gewerkt te hebben maakte ik in 2001 de overstap naar het openbaar bestuur. Tot april 2010 was ik met heel veel plezier dagelijks bestuurder (=wethouder) in deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, met vooral de sociale portefeuille. Een prachtig gebied met veel groen en water en met in zekere zin nog een dorpse sfeer, tot 1941 waren het zelfs nog zelfstandige gemeenten.

De geschiedenis van die dorpen is een hobby voor me geworden Ik schreef er ondertussen al drie boekjes over en ben ook initiator van de Rotterdamse Dorpsgeschiedenis die nu geschreven wordt. Andere hobbyâs zijn verder lezen, wandelen en fietsen in de natuur en reizen. We vinden het heerlijk om de rust en ruimte op te zoeken, bijvoorbeeld in ons favoriete Schotland. Van de zomer fietsten mijn vrouw en ik nog 2500 km naar Santiago de Compostella.

Eigenlijk al mijn hele volwassen leven ben ik op allerlei terreinen bestuurlijk actief, in kerk, staat en maatschappij, zoals dat vroeger zo mooi heette. De samenleving boeit me, en vooral dan de mensen die de samenleving vormen. Naast mijn betaalde werk ben ik actief in mijn eigen PKN-kerk en voor een stichting die zich het lot van dak- en thuislozen aantrekt. Op dit moment ben ik erg druk met de organisatie van het mooiste evenement van het jaar: de Europese JongerenOntmoeting van Taizé in Rotterdam met 25.000 jongeren uit heel Europa.

Mijn vrouw en ik kijken uit naar onze komst naar Kapelle. Een grote stap in mijn loopbaan en in ons leven, we zullen onze kinderen achter laten bijvoorbeeld, maar een stap waar we aan toe zijn. We zullen zo snel als mogelijk proberen te verhuizen naar Zeeland zodat we ook snel kunnen inburgeren en onze plek in de Kapelse gemeenschap kunnen vinden. Dat zal vast lukken want de nuchtere Zeeuwse volksaard heeft wel wat weg van het minstens zo nuchtere geen woorden maar daden.