CDA en Groen Links willen eind aan uitsluiting ZZP'ers in de zorg

07/12/2010 08:30

De Zelfstandige Zorgprofessional

Zowel Groen Links als het CDA hebben Kamervragen gesteld over de knellende situatie waarin de ZZP'ers in de zorg verkeren. Juist nu het aantal zorgverleners drastisch omhoog moet wordt een belangrijke groep uitgesloten in de zorgverlening. Aanleiding voor de vragen is de open brief die vorige week werd verstuurd door een aantal belangenorganisaties in de sector. Daarin wordt aangedrongen op een snelle oplossing van het langdurige meningsverschil tussen de belastingdienst en het ministerie van VWS.

De belastingdienst meent dat ZZP'ers in de zorg geen AWBZ-zorg in natura mogen leveren en dat dit is voorbehouden aan zorginstellingen. Het ministerie heeft al meerdere pogingen gedaan om dit in een convenant te repareren, maar deze werden in kort geding door Actiz, de belangenvermenging in de zorg, tenietgedaan. Sindsdien is er geen voortgang gemaakt in dit dossier.

Met name het CDA heeft herhaaldelijk de urgentie van dit probleem aangekaart en eerdere vragen hierover zijn niet naar tevredenheid beantwoord. De regering heeft toegezegd dat deze problematiek per 1 januari 2012 moet zijn opgelost, maar er is nog geen voortgang gesignaleerd.

De open brief is opgesteld door een aantal partijen die de ZZP'ers in de sector vertegenwoordigen maar die onvoldoende gehoord zijn om de problematiek in kaart te brengen. Initiatiefnemer is de onlangs opgerichte Coöperatie voor Zelfstandige Zorgprofessionals en zij hebben brede steun gevonden in de sector.

Zo hebben brancheorganisatie V?, zelfstandigen organisaties ZZP-Nederland,

VZZP, FNV Zelfstandigen, PZO en Keurmerk STIZOZ de open brief mede ondertekend.

Hoewel het aantal ZZP'ers in de zorg niet exact bekend is blijkt wel dat het om een groep van 5.000 tot 10.000 professionele zorgverleners gaat. Zij voeren inmiddels een eigen keurmerk en uit onderzoek blijkt dat de klanttevredenheid uitzonderlijk hoog is.

Pieter Omtzigt en Sabine Uitslag van het CDA zijn ervan overtuigd dat deze professionals volledig inzetbaar moeten zijn in de AWBZ-zorg. Het is nog niet bekend wanneer de minister deze vragen zal gaan beantwoorden.

---

Bijlagen ter informatie:

- de open brief van de ZZP-organisaties in de zorg

- de Kamervragen van Groen Links

- de Kamervragen van het CDA

Al deze items vindt u online: http://www.dezorgprofessional.nl/nieuws!/

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.dezorgprofessional.nl