Gemeente Den Helder

Commissieleden bespreken nieuwbouwplannen stadhuis Den Helder 2010-11-23

In een extra raadsbrede commissievergadering praten commissieleden en raadsleden op woensdag 8 december over nieuwbouw van het Helderse stadhuis. Aan de orde komen zowel een voorstel van het college als een initiatiefvoorstel van de fractie van de PvdA.

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor een nieuw stadhuis te bouwen op het stationsplein en daarvoor het voormalige postkantoor te slopen. De wegen in dit gebied worden verlegd. Onder het stadhuis komen parkeerplaatsen. Het stadhuis zal in de visie van het college dienen als katalysator voor de economische, sociale en culturele ontwikkeling van het stadshart en Den Helder als geheel. Het moet worden gebouwd met minimale risico's voor de gemeente. Het gemeenschapsgeld dat nodig is moet zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

De PvdA vraagt de gemeenteraad in een initiatiefvoorstel het voormalige postkantoor te behouden en in dit gebouw de bibliotheek onder te brengen. De partij vindt het stadhuis te duur worden als de gemeente daarvoor het postkantoor moet slopen en het stationsgebied opnieuw moet inrichten. Parkeren kan boven het spoor en er zijn geen ingrijpende wijzingen nodig aan de huidige infrastructuur. Het plan kost volgens de partij niets meer dan wat de gemeente nu kwijt is aan de huidige huisvesting in drie gebouwen.

De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de nieuwbouw van het stadhuis. De raad krijgt beide plannen waarschijnlijk op maandag 13 december voorgelegd.

De raadsbrede commissievergadering wordt gehouden in het stadhuis aan de
Drs. F. Bijlweg 20 en begint om 19.30 uur. Bij deze vergaderingen zijn alle leden van de raadscommissies aanwezig. Daarnaast mag er namens iedere partij een iemand extra aan de vergadertafel plaatsnemen. Dat mag een raadslid of een commissielid zijn.