Gemeente Rotterdam

rotterdammers kunnen grondwaterstanden online bekijken

01 december 2010 | Gemeentewerken | persbericht

Online grondwaterstanden bekijken

Vanaf woensdag 8 december kunnen alle Rotterdammers de grondwaterstanden via internet bekijken. Informatie over het grondwaterpeil in de buurt is vooral nuttig voor eigenaren met een woning op houten paalfundering. Voortaan kunnen de verschillen in hoge en lage waterstanden ieder moment van de dag in de gaten gehouden worden. Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) lanceert het grondwatermeetnet van Rotterdam.

U bent van harte welkom bij de lancering van het grondwatermeetnet op woensdag 8 december, 14.15 uur, Stadhuis, kamer 105.

14:00 uur Ontvangst
14:30 uur Lancering
14.35 uur Mogelijkheid tot vragen stellen
15:00 uur Einde

Ieder moment van de dag
Via het waterloket en het funderingsloket hebben de inwoners van Rotterdam de weg gevonden naar Gemeentewerken om grondwaterstanden op te vragen. Hierdoor is het idee geboren de grondwatergegevens digitaal beschikbaar te stellen. Met de komst van het grondwatermeetnet zijn de gegevens van grondwaterstanden voortaan voor iedere Rotterdammer op elk moment van de dag op te vragen.

Netwerk
De stand van het grondwater wordt gemeten met behulp van peilbuizen. Rotterdam heeft een peilbuizennetwerk opgezet van zo'n 1650 peilbuizen, die ten minste eens per twee maanden worden gepeild. Op deze manier houden we het grondwatermeetnet actueel.

Zelf verantwoordelijk
Bij grondwateroverlast of -onderlast is de pandeigenaar in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor zijn pand. De gemeente kan wel inspanningen verrichten om de problemen te verminderen of weg te nemen.