Vrije Universiteit Amsterdam

Wie het verleden beter begrijpt, kijkt met frissere blik naar de toekomst


* Startdatum: 08-12-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Philosophy in the Making. D.H.Th. Vollenhoven and the emergence of reformed philosophy, together with the Text-critical Edition of his Isagoge Philosophiae


* Spreker: A. Tol


* Promotor: prof.dr. A.P. Bos


* Onderdeel: Faculteit der Wijsbegeerte


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Anthony Tol onderzocht de beginfase van de filosofie van VU-hoogleraren H. Dooyeweerd en D.H.Th. Vollenhoven, om het verband en verschil tussen de twee werken beter te begrijpen. Gewoonlijk denkt men dat Dooyeweerd meer de initiator was, maar Vollenhovens rol verdient meer erkenning. Vollenhoven had al een filosofische positie voordat Dooyeweerd zich met de filosofie ging bezighouden. Toen Dooyeweerd zich ging inwerken, heeft hij zich in eerste instantie aan Vollenhovens positie georiënteerd. Hoewel beiden zich in de vroege jaren twintig in verschillend opzicht hiervan hebben gedistantieerd, is toch iets van dat vroege denken van invloed gebleven op de calvinistische wijsbegeerte.

Tol bestudeerde de bijzondere filosofie ontwikkeld door D.H.Th. Vollenhoven en H. Dooyeweerd. Beiden waren gelijktijdig benoemd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam in 1926. Hun filosofie, die zij karakteriseerden als "calvinistisch", is meer bekend geworden als "De wijsbegeerte der wetsidee", conform de titel van Dooyeweerd's driedelig hoofdwerk uit 1935-1936. Vollenhoven gaf een eigen formulering aan deze "calvinistische wijsbegeerte" in de cursus "Inleiding tot de systematische wijsbegeerte".

De syllabus van deze cursus, genaamd "Isagôgè Philosophiae", verkreeg een grote bekendheid aan de VU in de jaren dertig en veertig. Vollenhoven heeft deze syllabus vele malen bijgewerkt, tot 1945, maar nooit vrijgegeven. De gereedgekomen tekstkritische editie maakt het mogelijk een belangrijke ontwikkeling in Vollenhovens denken te traceren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam