Mitros


Graffiti in Kanaleneiland
06 december 2010


In de maanden november en december zullen de kopse kanten van een aantal flats in Kanaleneiland een nieuw uiterlijk krijgen. Het gaat om zes 3,5 hoog flats die deel uit maken van EILAND8. Dit zijn flats die tot de sloop een bijzondere tijdelijke bestemming hebben gekregen voor jonge en/of creatieve ondernemers. Het ontwerp beslaat op elke flat 48 m2 en wordt aangebracht vanuit een hoogwerker tot maximaal 15,50 meter hoog. . Dit ontwerp zal de verschillende kanten van Kanaleneiland laten zien. Het zal al zichtbaar zijn vanaf de Prins Claus Brug.

Stein en Wessel Koning van ikwilgraffiti.nl zullen verleden, heden, toekomst van Kanaleneiland tot leven laten komen op de flats aan de Bernadottelaan en de Churchilllaan. Voor het ontwerp hebben ze zich laten inspireren door wijkbewoners.

Verleden, heden en toekomst
De wijk Kanaleneiland in Utrecht heeft vanaf de bouw in de jaren 60 al verschillende identiteiten gehad. Momenteel staat de wijk vaak slecht bekend, terwijl dit Kanaleneiland geen recht doet. Met de graffiti op de flats wordt dit zichtbaar.
De roos in het ontwerp symboliseert Kanaleneiland toen het Rozeneiland heette. De moderne Prins Clausbrug en de moslima symboliseren het huidige kanaleneiland. Het Yin Yang-teken staat voor het evenwicht dat we met de
nieuwbouw nastreven. Alles samen is Kanaleneiland, nu, toen en straks.

EILAND8: geen gewoon leegstandsbeheer
EILAND8 is een bijzondere invulling van de leegkomende woningen van bewoners die verhuizen vanwege sloop en nieuwbouw van de wijk. In plaats van te kiezen voor `gewoon' verhuren van lege woningen aan studenten of anti-kraak, namen woningcorporaties Mitros en Portaal een bijzonder initiatief. En dat is EILAND8.

De corporaties verhuren leegkomende woningen tijdelijk aan jonge en/of creatieve ondernemers. Hiermee komen ze tegemoet aan de grote vraag naar huisvesting voor creatieve pioniers. De komst van de nieuwe bedrijven beïnvloedt het leven in de wijk op een positieve manier. Andere leegstaande woningen in het sloopgebied worden tijdelijk verhuurd als woonruimte totdat alle oorspronkelijke bewoners zijn verhuisd uit de sloopflats.

EILAND8 gaat verder in haar doel om de wijk prettig en leefbaar te houden. Het initieert en ondersteunt activiteiten die de beleving van leefbaarheid en veiligheid in de wijk bevorderen. Hierbinnen ligt de focus op het inzetten van kunst als middel bij het bereiken van de doelen. Deze activiteiten worden geïnitieerd door bewoners, creatieve ondernemers of door de EILAND8-organisatie.

Meer informatie is te vinden op www.eiland8.com