Politie Groningen

Woensdag 8 december 2010

Provincie Groningen, 08-12-2010

Fries voor straatroof aangehouden

GRONINGEN De politie heeft dinsdagavond een 20-jarige man uit St. Annaparochie aangehouden voor straatroof. Politieagenten reageerden op een melding van een beroving in de Noorderstationsstraat in Groningen. Het bleek dat omstreeks 20:00 uur een 19-jarige man uit Winsum was beroofd door twee mannen. Het slachtoffer werd door één van beide mannen aangesproken en gevraagd hoe laat het was. Direct hierop grepen beide straatrovers de Winsummer vast. Het duo eiste direct geld en zijn mobiele telefoon. Het slachtoffer gaf vervolgens zijn GSM en een geldbedrag uit zijn portemonnee af. Beide mannen gingen er na de straatroof vandoor. Op basis van een duidelijk signalement konden politieagenten de 20-jarige verdachte nabij het Sleedoornpad in Groningen aanhouden. Politieagenten zagen dat hij vlak voor zijn aanhouding een telefoon weggooide. Na onderzoek bleek dit de gestolen gsm te zijn. De verdachte is voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplex in Groningen. De andere dader wist te ontkomen. Een zoektocht van de politie naar deze dader leverde geen resultaat op. Het gaat om een man met een blanke huidskleur, ongeveer

25-jaar oud, 1.90 mtr lang en een normaal postuur. Hij had een gemillimeterd kapsel. Hij droeg een donkerkleurige jas met een bontkraag. Ook had het duo geprobeerd even daarvoor een ander slachtoffer te beroven. Dit mislukte omdat het slachtoffer hard wegliep. Het Roofcoördinatieteam van de Regiopolitie Groningen stelt een onderzoek in. Getuigen van de beroving kunnen bellen op het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Man in woning overvallen

ZUIDWOLDE Een 57-jarige man uit Zuidwolde is dinsdagavond in zijn woning aan de Van Berumstraat overvallen. Twee gemaskerde mannen drongen omstreeks 20:00 uur het pand binnen. Hij werd in zijn woning vervolgens met vuurwapens bedreigd. Beide overvallers reden samen met het slachtoffer in zijn auto (donkerkleurige Audi A4) naar de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. Daar pinde een van de overvallers met de pinpas van het slachtoffer bij een pinautomaat (bij een kantoorboekhandel) een onbekend geldbedrag. Hierop reden beide overvallers met het slachtoffer terug naar zijn woning in Zuidwolde. Daar werd de 57-jarige man in een ruimte in zijn woning opgesloten. Na enige tijd kon het slachtoffer zichzelf bevrijden en wist hij de politie te informeren. Omdat de politie vermoedde dat de overvallers zich mogelijk nog in de woning bevonden werd deze omsingeld. Nadat de woning door de politie grondig was doorzocht werden beide overvallers niet meer aangetroffen. Hoe de overvallers zijn vertrokken is onduidelijk. Forensische rechercheurs zijn hierna met een uitgebreid sporenonderzoek in en rondom de woning van het slachtoffer begonnen. De auto van het slachtoffer is in beslag genomen voor sporen onderzoek. Bij de overval raakte niemand gewond.

Beide overvallers voldoen aan het volgende signalement:

Dader 1


- Blanke huidskleur;


- Lengte ongeveer 1.90 meter;


- Sprak accentloos, duidelijk Nederlands;


- Zware donkerbruine schoenen met een dikke rubber zool;


- Donkerblauwe spijkerbroek;


- Zwarte jas, qua lengte tot net over de heup;


- Droeg handschoenen met een groen patroon.

Dader 2


- Blanke huidskleur;


- Lengte ongeveer 1.70 meter


- Sprak onduidelijk;


- Lichte, mogelijk beige of vuile, effen gympen/sportschoenen;


- Lichtblauwe spijkerbroek;


- Korte, bruine jas, qua lengte tot op de heup;

Droeg handschoenen.

Het Roofcoördinatieteam van de Regiopolitie Groningen stelt een onderzoek in. Getuigen van de beroving en mogelijk het pinnen van een van de overvallers, kunnen bellen op het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Man aangereden door automobilist

HOOGEZAND De politie stelt een onderzoek in naar een aanrijding op de Knijpslaan in Hoogezand. Dinsdagavond liep een 34-jarige inwoner van Hoogezand over straat, toen hij door een 36-jarige automobilist uit Groningen werd aangereden. Het slachtoffer is met diverse verwondingen, onder anderen aan zijn gezicht, overgebracht naar het ziekenhuis. Wat precies de toedracht van de aanrijding is, is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het slachtoffer en de verdachte familie van elkaar zijn. De automobilist kon later die avond bij zijn woning worden aangehouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. Zijn auto is in beslag genomen.

14 kilo hennep in schuur

BOURTANGE De politie heeft dinsdagavond een hennepkwekerij in een schuur aan het Zodenpandweg opgerold. Na een tip gingen agenten bij een boerderij en een bijbehorende schuur poolshoogte nemen. In de schuur lag divers materiaal waarmee een hennepkwekerij kan worden gehouden. Bij het afval werden vier zakken geknipte toppen hennep van in totaal 14 kilo aangetroffen. De hennep en de apparatuur is in beslag genomen. De eigenaar van de schuur, een 53-jarige inwoner van Bourtange is aangehouden en overgebracht nar het politiebureau waar hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Vervelende dronkaard

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmiddag een 44-jarige man uit Groningen aangehouden voor openbaar dronkenschap. De Groninger was met zijn fiets ten val gekomen. Omstanders hadden gezien dat hij op het Kwinkenplein met zijn hoofd tegen een lantaarnpaal was gefietst. De ambulance kwam ter plaatse. De man werd nagekeken maar er bleek weinig aan de hand te zijn. Wel had hij veel te veel alcohol genuttigd. Ambulancepersoneel wilde hem weer op de been helpen waarna hij zich agressief gedroeg. Gealarmeerde agenten hebben de man aangehouden voor openbaar dronkenschap en ter ontnuchtering ingesloten.

Stroomstoring na diefstal kabels

MIDWOLDA Maandagavond ontdekten monteurs van een energiemaatschappij bij een gemaal aan de Kerkelaan in Midwolda een inbraak. Eerder die dag hadden zij een noodaggregaat geplaatst. Buurtbewoners hadden s avonds melding gemaakt van een stroomstoring. Opnieuw gingen monteurs ter plaatse en ontdekten dat geprobeerd was de kabels die aan het noodaggregaat gekoppeld waren, weg te nemen. Uit het onderzoek ter plaatse bleek ook dat bij de toegangsdeur een koperen kabel van 5 meter was weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Ruit vernield na mishandeling

GRONINGEN De politie heeft dinsdagavond een 21-jarige man en een 22-jarige man, beide uit Groningen, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. In een horecagelegenheid aan de Poelestraat had de 21-jarige een 23-jarige stadsgenoot mishandeld. Daarna had zijn 22-jarige kameraad een ruit vernield. Op aanwijzing van getuigen konden de twee verdachten worden aangehouden. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in de sloot

NIEUWOLDA Een 37-jarige vrouw uit Scheemda is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. De automobiliste, met haar
1-jarige zoon als inzittende, moest op de Kerkelaan remmen voor een tegemoetkomende vrachtwagen waardoor zij door de gladheid met haar voertuig in de sloot terechtkwam. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis in Winschoten waar bleek dat zij een kneuzing had opgelopen. Haar zoontje bleef ongedeerd.

Hennepplantage op zolder

VEENDAM De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aan de Meezenbroekstraat opgerold. Naar aanleiding van een anonieme tip gingen agenten de woning binnen. Op de zolder werd een hennepplantage van 138 planten aangetroffen. De hennep, afval en apparatuur zijn inbeslaggenomen en vernietigd. Er wordt een onderzoek opgestart waarbij de bewoner zal worden verhoord.

Overlastcontrole binnenstad

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmiddag op diverse plekken gecontroleerd op overlast. Daarbij zijn in de Steentilstraat 16 bekeuringen uitgedeeld (14x negeren stopverbod en 2x geluidsoverlast door auto). Overige bekeuringen: 2x blowen op openbare weg (Heresingel), 1x bezit softdrugs minderjarige (Ubbo Emmiussingel), 1x bedelen (Akerkhof).

Hennepkwekerij opgerold

MIDWOLDA De politie heeft dinsdagmiddag op de zolderverdieping van een stal aan de Menterneweg in Midwolda een hennepkwekerij opgerold. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een anonieme tip en een hoog stroomverbruik. Op de zolderverdieping werden 2000 planten aangetroffen. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De 37-jarige bewoner is aangehouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. Het energiebedrijf heeft de elektriciteit afgesloten.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde dinsdag 7 december op diverse plaatsen op snelheid.


- Hoogkerk, Hoendiep: aantal geregistreerde voertuigen: 145, aantal overtredingen: 49, hoogst gemeten snelheid: 91 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.


- Groningen, N355: aantal geregistreerde voertuigen: 1441, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Op de Winschoterkade in Groningen is een gordelcontrole gehouden. Twee automobilisten zijn bekeurd voor het niet dragen van de gordel. Daarnaast zijn twee automobilisten bekeurd voor niet handsfree bellen. Ook in de Noorderhaven in Groningen is gecontroleerd op het dragen van de gordel. Zes automobilisten zijn bekeurd, omdat zij geen gordel droegen. Daarnaast is één automobilist bekeurd voor niet handsfree bellen en één voor een onjuiste kentekenplaat.