MKB-Nederland

Verhagen pakt betalingsmoraal overheid aan

08 december 2010
Verhagen pakt betalingsmoraal overheid aan

Ondernemers ontvangen een schadeloosstelling als de overheid hun rekening niet binnen 30 dagen betaalt. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aan de Tweede Kamer. MKB-Nederland is blij met deze toezegging van de minister. De ondernemersorganisatie drong al langere tijd aan op een betere betalingsmoraal van de overheid.

Overheden die niet binnen 30 dagen hun facturen voldoen, moeten volgens de nieuwe regeling een vertragingsrente van 8% betalen. Daarbovenop komt nog een boete van 40 euro voor elke te laat betaalde factuur. Hoewel Verhagen gemeenten niet kan dwingen tot sneller betalen, gelden de boete en de rente ook voor lokale overheden. In 2009 lanceerde MKB-Nederland al de website www.snellerbetalen.nl om gemeenten ertoe te bewegen hun betalingsmoraal te verbeteren.

De afspraken over schadeloosstelling zijn gemaakt op Europees niveau. Hoewel de Europese regels pas over twee jaar verplicht worden, wil Verhagen al eerder ondernemers tegemoet komen. Voor de rijksoverheid streeft hij naar een percentage van 90 procent dat binnen 30 dagen betaald wordt. Nu ligt dat nog op 81,4 procent, blijkt uit onderzoek. Op gemeentelijk niveau wachten ondernemers gemiddeld 50 dagen op hun geld.

*