Gemeente Rotterdam

rotterdam en erasmus universiteit gaan nauwer samenwerken

08 december 2010 | Advies: vul uw eigen beheerorg. in (raad voor het Centrum) | persbericht

De universiteit gaat zijn kennis en kunde inzetten voor grootstedelijke vraagstukken.

De EUR en de gemeente leggen in de overeenkomst vast als elkaars voorkeurspartners op te treden, te investeren in samenwerkingsnetwerken en samen te werken bij onderzoek en onderwijs. Tevens willen zij één sterk nationaal en internationaal imago als `Universiteitsstad Rotterdam' vestigen.

Ontwikkeling campus
De Erasmus Universiteit Rotterdam verwacht de komende jaren een forse groei en wil campus Woudestein de komende twee decennia ingrijpend herstructureren. Het ontwikkelde masterplan heeft een scope van twintig jaar en beslaat drie fasen. De eerste bouwfase moet in 2018 zjin afgerond. De Erasmus Universiteit heeft de ambitie de meest duurzame campus van Nederland te ontwikkelen.

SmartPort
De overeenkomst SmartPort is ontstaan uit de behoefte tot een meer diepgaande samenwerking op het gebied van het havencomplex. Die heeft vorm gekregen in Smart Port, de samenwerkingsovereenkomst van gemeente, universiteit, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en het Centre for Maritime Economics and Logistics. Hierdoor komt veel meer specifieke kennis beschikbaar voor het bedrijfsleven. De haven is goed voor 17 % van het bruto nationaal inkomen. Inmiddels zijn er vijf hoogleraren die zich specifiek op het havencomplex richten.

Kenniswerkplaats
Naar voorbeeld van SmartPort en de Academische Werkplaatsen van Erasmus MC willen de gemeente en EUR ook andere terreinen, zoals leefbaarheid van wijken, Rotterdam Talent zogeheten `Kenniswerkplaatsen' opzetten. Via deze kenniswerkplaatsen wordt een structurele bijdrage geleverd aan de concrete opgaven van de stad waarbij de stad als laboratorium dient voor het wetenschappelijk onderzoek van de EUR.