Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeente betreurt terugtrekken Bestuur i.o. De Binder

de binder in leersum

Het bestuur in oprichting heeft zich afgelopen jaar verdiept in het beheer en exploitatie van Sport- en Cultuurcentrum "De Binder" in Leersum.

Na uitgebreid overleg heeft het bestuur i.o. aangegeven af te zien van overname van het beheer en exploitatie van De Binder per 1 januari 2011.

Het bestuur geeft hiervoor de volgende redenen:


1. Het bestuur i.o. heeft, ondanks de verbetering en positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar, onvoldoende zicht op kosten en opbrengsten. Dit is voor hen een te grote onzekere factor.
2. Het bestuur i.o. vindt dat de gemeente niet voldoende financiële middelen beschikbaar stelt om de eerste twee jaar te overbruggen.
3. Het bestuur i.o. is van mening dat het erg lastig is een goede combinatie tussen private en publieke doeleinden te vinden. Vooral omdat de gemeente binnen twee jaar haar financiële betrokkenheid, wat de exploitatie betreft, naar nul wil terugbrengen.
4. Verder begon het bestuur i.o. anderhalf jaar geleden aan een klus waarvan men dacht te kunnen besturen op afstand. Inmiddels is gebleken dat het bestuur er operationeel bovenop moet zitten. Dit is voor de meeste bestuursleden, in combinatie met hun baan, niet haalbaar.

Reactie college van B&W
Het college van burgemeester & wethouders betreurt dit besluit. Het contact met het bestuur i.o. verliep prettig en constructief. Wij hebben het bestuur i.o. inzicht gegeven in alle informatie die tot onze beschikking stond.

Wij waren voornemens om de eerste twee jaar extra middelen beschikbaar te stellen voor de opstartfase.

Wij betreuren het besluit van het bestuur i.o. vooral omdat wij andere mogelijkheden terzijde hebben geschoven omdat onze voorkeur uitging naar een bestuur van en voor Leersumse inwoners.

Het college zet het bestaande contract met beheerder Rens Thobokholt voort, zodat alle activiteiten gewoon doorgaan. In het nieuwe jaar besluit het college hoe het beheer en exploitatie van De Binder op lange termijn vorm krijgt.