Gemeente Maastricht


Inwoners praten mee over structuurvisie 2030

8 december 2010

Samen met de inwoners en bedrijven in de stad maakt de gemeente Maastricht in 2011 een nieuwe structuurvisie. De structuurvisie geeft een antwoord op de vraag hoe de ruimtelijke inrichting van Maastricht er in 2030 uit moet zien. Eind 2011 stelt de gemeenteraad de structuurvisie 2030 vast.

Meedenken over invulling De gemeente nodigt in het voorjaar van 2011 inwoners, bedrijven en instellingen van Maastricht en de regiogemeenten uit om mee te denken. Via debatten, ateliersessies, informatieavonden en internet zoeken we samen naar creatieve oplossingen. De ideeën en opmerkingen neemt de gemeente mee in het uitwerken van de structuurvisie.

Ruimtelijke keuzes maken De structuurvisie maakt ruimtelijke keuzes voor de ontwikkeling van de stad. De visie geeft aan waar gebouwd mag worden, waar de natuur ontwikkeld wordt en waar de infrastructuur versterkt moet worden. Daarnaast is er aandacht voor klimaatverandering, het woonmilieu en de benodigde maatschappelijke voorzieningen. De structuurvisie biedt een kader voor ruimtelijke ontwikkelingen en een motivatie waarom bepaalde ontwikkelingen wel of niet wenselijk zijn.

Uitdagingen het hoofd bieden Het hebben van een actuele structuurvisie is wettelijk verplicht, maar ook belangrijk vanwege de uitdagingen die de komende jaren op Maastricht afkomen. Denk aan de groei van het aantal studenten, ontwikkeling van de samenwerking in de regio, maar ook aan de gevolgen van klimaatverandering. In de structuurvisie krijgen deze uitdagingen een plek. Voor de kortere termijn (tot 2020) worden concrete projecten en programma's benoemd die bijdragen aan de realisatie van die ambities.

Meer informatie Meer informatie over het proces en de inhoud van de structuurvisie 2030 is te vinden op de website www.maastricht.nl/structuurvisie. Deze website wordt tijdens het proces continu bijgewerkt en is de spil van de communicatie over de structuurvisie 2030.