Wonion winnaar van de KWH-i-opener

08/12/2010 11:00

Nestas Communicatie

Wonion wint met het idee van duurzame aanbestedingsmethode de KWH-i-opener. De prijs, die dit jaar tijdens het KWH-Jubileumcongres voor het eerst werd uitgereikt, beloont het meest innovatieve project/ idee in de corporatiesector. Met deze prijs wil KWH het project van Wonion in de spotlight zetten en andere corporaties inspireren op het gebied van innovatie en vernieuwing.

De innovatie van het idee zit hem in de manier van aanbesteden en samenwerken binnen de bouwsector waardoor duurzame oplossingen tot stand komen. Voor de realisatie van 60 energie-neutrale woningen selecteerde Wonion via een selectieprocedure een zogenaamd consortium. Aannemers zijn samen met constructiebedrijven, installateurs, architecten en toeleveranciers op zoek gegaan naar innovatieve en betaalbare oplossingen. Dit leverde geen beoordeling op basis van een prijs op zoals bij de traditionele manier van aanbesteden, maar een productaanbieding waaraan een prijskaartje en een specificatie hangt. Door in competitie en teamverband na te denken over duurzame oplossingen, bouwmethodes, materiaalgebruik en prijsstelling, is uiteindelijk het beste plan neergelegd. Wonion is van mening dat deze nieuwe systematiek de weg vrij maakt naar een meer innovatieve, duurzame en transparante bouwsector. De reguliere aanbestedingsmethodieken laten te weinig ruimte voor de partijen in de bouwketen om innovatief te zijn.

Nog uitzonderlijker is dat de selectiecommissie die het winnende consortium heeft gekozen, vergaderde in het bijzijn van de consortia en alle overige belangstellenden. Dit is een ongekende manier van transparantie en ketenintegratie in de bouwsector.

Jury en congresdeelnemers kozen gezamenlijk Wonion als winnende inzending. Volgens juryvoorzitter Justien Marseille (1) geeft Wonion met haar inzending vorm aan een echt nieuwe vorm van aanbesteden. De markt wordt in dit concept aan het werk gezet (slim gebruik van de economische crisis), het is breed toepasbaar, het forceert samenwerking en het geeft maximale transparantie. Henk Veerman, directeur-bestuurder van Wonion, is er erg trots op dat zijn corporatie de prijs heeft gewonnen: 'Het is voor ons het bewijs dat we goed bezig zijn én een stimulans om vooral ook door te gaan met dit project.'

Uit handen van Justien Marseille, trendwatcher en juryvoorzitter, ontving Veerman (zie foto) een speciaal voor de verkiezing ontworpen kunstwerk van Marijke de Krijger van studio Kunst & Vliegwerk. (2)

Op de website van Wonion is ook een filmpje te zien over deze bijzondere vorm van aanbesteding: http://www.wonion.nl.

(1) Jury

De deskundige jury van de KWH-i-opener bestaat naast voorzitter trendwatcher Justien Marseille uit Lex de Boer (directeur SEV), Jeroen Frissen (manager innovatie Ymere), Joyce Wijhenke (huurder) en Sjoerd Hooftman (directeur-bestuurder KWH).

(2) Kunst & Vliegwerk is een atelier voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Onder professionele begeleiding worden schilderijen gemaakt die via de eigen galerie en artotheek hun weg vinden naar de liefhebbers.

Marijke de Krijger

Marijke werkt vanaf 2005 4 dagen per week in het atelier. Ze is een kunstenares die geïnspireerd is door de Japanse Manga kunst. Marijke is één van de jongere kunstenaars van het atelier. Zij heeft ruime interesses, zowel in haar werk als in haar omgeving. Zij is een kunstenares die beeld en tekst, meestal autobiografisch met elkaar verwerkt.





http://www.kwh.nl