Gemeente Bernheze



Naar een duurzaam afvalbeleid in 2011

Afvalscheiding is al jaren een belangrijk aandachtspunt van de gemeente Bernheze. Door een efficiënt en effectief afvalbeleid is de milieubelasting zo klein mogelijk en kan de afvalinzameling tegen gelijkblijvende of zelfs lagere kosten plaatsvinden. In 2011 zet de gemeente Bernheze vervolgstappen naar een nog duurzamer afvalbeleid.

Er liggen twee pijlers ten grondslag aan een duurzaam afvalbeleid van de gemeente: zo min mogelijk belasting voor het milieu en een goede dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten. De milieudoelstellingen zijn in de afgelopen jaren steeds gehaald. Alle kosten die de gemeente voor afval maakt worden via de afvalstoffenheffing door de inwoners betaald. Minder afvalkosten hebben dus een gunstig effect op de afvaltarieven. De gemeenteraad stelt in december de afvaltarieven voor 2011 vast.

Aanpassingen in 2011
Toch kan het afvalbeleid nog duurzamer. Het college heeft daarom besloten per 1 januari 2011 de volgende verbeteringen aan te brengen. Naast verpakkingplastic, waarmee in het najaar van 2009 werd gestart, zal ook het zogenaamde `harde plastic' (speelgoed, tuinmeubelen en dergelijke) worden gerecycled. Dit harde plastic behoort niet tot het verpakkingafval waarover landelijk afspraken werden gemaakt. Per 1 januari kan dit harde plastic gratis bij de Milieustraat worden ingeleverd. Dat gaat ook gelden voor gebruikte plantaardige oliën en vetten (frituurvet). Ook deze stoffen kunnen dan worden gerecycled. Verder zullen de bovengrondse afvalcontainers voor luier- en incontinentiemateriaal ook ondergronds worden gebracht. Dat levert een verbetering van de kwaliteit van het straatbeeld op. In 2011 zullen we beginnen met het vervangen van oude, afgeschreven en storingsgevoelige afvalcontainers. Dit doen we in verschillende fases. Ten slotte hebben we besloten om de zomerinzameling voor GFT-afval te vervangen door een zomerinzameling van restafval. In de praktijk is namelijk gebleken dat het restafval meer overlast (stank, ongedierte) veroorzaakt dan het GFT-afval.

Nader onderzoek
Enkele andere afvalzaken worden nog nader onderzocht. Zo onderzoeken we op dit moment in regionaal verband op welke wijze we ook in Bernheze invulling kunnen geven aan kringloopbedrijvigheid. Daarnaast bekijken we in het voorjaar van 2011 of en hoe de huidige groendepots ingepast kunnen worden in de toekomstige, duurzame verwerking van biomassa (GFT, snoeihout en dergelijke).

Afvalkalender 2011
In 2010 startten we met de nieuwe Afvalkalender. Op deze kalender staan, naast algemene informatie over afval, per adres de ophaaldata van de verschillende soorten afval. Die opzet zetten we voort in 2011. In week 50 ontvangt u per post uw nieuwe Afvalkalender. Bewaar deze goed want hij is uniek voor uw adres.
De Afvalkalender van 2010 is nog geldig tot en met 31 december 2010. De nieuwe sluit daarop aan. We maken u erop attent dat rond Kerst en Nieuwjaar enkele aansluitende weken alleen restafval wordt ingezameld. Dit om u een zo optimaal mogelijke service te bieden.

Afval actueel en digitaal
Actuele informatie over afval verschijnt in De Bernhezer en op onze website. Daar vindt u eind 2010 de nieuwe afvaltarieven voor 2011. Op de website staat verder de gemeentelijke afvalregelgeving. We bekijken hoe we een en ander nog gemakkelijker toegankelijk kunnen maken.
Nieuw is dat u binnenkort op onze website een link kunt vinden naar uw persoonlijke inzameldata op uw Afvalkalender 2011. Door uw postcode in te toetsen kunt u meteen zien wanneer welk soort afval bij u wordt ingezameld.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35