TenneT


ITVC uitbreiding met NorNed is gepland voor 11 Januari

08-12-2010 De projectpartners van de Centraal-West-Europese (CWE) en Scandinavische landen lanceerde op 9 november 2010 de CWE prijsmarktkoppeling en de CWE-Scandinavische regio Interim Tight Volume Coupling (ITVC).

De betrokken TSO's en energiebeurzen werken nu samen met EMCC aan `stap 2' dat is de inpassing van de NorNed kabel. De geplande datum voor `stap 2' is nu 11 januari 2011. Deze datum is onder voorbehoud van succesvolle afronding van alle benodigde tests. Bevestiging van deze lanceringsdatum voor `stap 2' zal niet later worden gegeven dan 6 januari 2011.

De marktkoppelingsmethode is gezamenlijk ontwikkeld door de betrokken elektriciteitsbeurzen en netbeheerders en is gericht op efficiënter gebruik van de beschikbare grensoverschrijdende capaciteit en verdere prijsharmonisatie tussen de verschillende regio's. De koppeling brengt een geïntegreerd platform tot stand voor spothandel in elektriciteit. Hierdoor kunnen deelnemende elektriciteitsbeurzen een tegenpartij vinden in een willekeurig deelnemend land zonder dat zij grensoverschrijdende capaciteit hoeven te reserveren. Europese verbruikers kunnen hiermee een economische optimalisatie genieten die leidt tot een efficiënter gebruik van het elektrisch systeem in dit gebied, tot convergentie en gelijkschakeling van prijzen, evenals een verbeterde sociale welvaart en leveringszekerheid.