Nieuw-Vlaamse Alliantie




Stop onrechtmatige cumulatie van vervangingsinkomens en maak één enkele instelling bevoegd

klok 8 december 2010

N-VA Kamerlid Nadia Sminate vroeg er vandaag staatssecretaris Devlies naar: van oktober 2009 tot november 2010 betaalde de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) een uitkering voor werkloosheid aan 7.705 mensen die al een ziekteuitkering kregen van een ziekenfonds. Het ten onrechte betaalde bedrag bedraagt 2.446.047 euro. De gewone mensen zijn de pineut. De N-VA vraagt een snellere doorstroming van de informatie en een inkrimping van de bevoegde instellingen.

De staatssecretaris klopt zich op de borst, omdat hij "controleert". Maar zo wordt het probleem niet bij de wortel aangepakt. Want deze cumulaties kunnen perfect vermeden worden. Momenteel is er te weinig communicatie tussen de instellingen die een vervangingsinkomen betalen. De RVA heeft de uitbetaling van de uitkeringen wegens werkloosheid gedelegeerd aan de vakbonden, het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) heeft de uitbetaling van de ziekteuitkeringen uitbesteed aan de ziekenfondsen.

Vakbonden en ziekenfondsen betalen uit zonder dat ze op de hoogte zijn van de actuele situatie van de verzekerde. Een coherente elektronische gegevensuitwisseling is een absolute must. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de foutenmarge verkleint en dat procedures tot terugvordering vermeden worden. Kortom, goedkoper en transparanter.

Minder instellingen graag! Sminate: "De vraag die zich stelt is dus: waarom zijn er aparte instellingen voor beheer en uitbetaling ziekte en invaliditeit, werkloosheid enz? In Nederland is er 1 (!) instelling: het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen die de werkloosheids- én ziekteuitkeringen beheert." Zo'n structuur is 1. logisch omdat zowel werkloosheid als ziekteuitkering vervangingsinkomens zijn, 2. gemakkelijker voor de burger (één aanspreekpunt), 3. transparanter naar beheer (geen dubbele uitbetalingen) en 4. efficiënt mbt de reintegratie op de arbeidsmarkt (doel: zowel de werkloze als de arbeidsongeschikte opnieuw zo snel mogelijk aan het werk te krijgen). Auteur(s): Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be