Rijksoverheid


Datum 7 december 2010

Kamervragen over het opheffen van historische paden

Onze referentie
DRZZ/2010!3893
Uw referentie
2010Z17287

Geachte Voorzitter,

Op 22 november heb ik vragen ontvangen van het lid Koopmans over het opheffen van historische voetpaden als gevolg van het meanderen van een beek in Vaals. Hieronder treft u de antwoorden op de gestelde vragen aan.
1
Is het waar dat het Waterschap Roer en Overmaas een beek in Vaals heeft laten meanderen waardoor een eeuwenoud voetpad verloren is gegaan? Is het waar dat hierover geen overleg is geweest met omwonenden?
De provincie Limburg is het toezichthoudende orgaan op de waterschappen en de ruimtelijke ordening in hun regio.
Voor inzicht in de gang van zaken rond deze situatie verzoek ik u uw vraag aan de provincie Limburg voor te leggen.

2
Deelt u de opvatting dat wandel , voet en kerkenpaden met historische betekenis zo veel mogelijk bewaard moeten worden? Zo nee, waarom niet? Is het kabinet bereid om in overleg te treden met de Unie van Waterschappen, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om deze paden zo veel mogelijk te behouden?
Ik deel de opvatting dat wandel! voet! en kerkenpaden met historische betekenis zo veel mogelijk bewaard moeten blijven. Voor een antwoord op het tweede deel van de vraag verwijs ik u graag naar het antwoord op vraag 1.
3
Deelt u de mening dat het opheffen van historische paden in strijd is met het beleid van het kabinet om door middel van subsidieregelingen extra voetpaden aan te leggen?
Regionale Zaken
Regio Zuid
Datum
7 december 2010
Onze referentie
DRZZ/2010!3893
Pagina 2 van 2

4
Zijn er nog middelen beschikbaar voor de aanleg van wandelpaden? Zo ja, zouden deze middelen kunnen worden aangewend om ter plekke een zekere mate van herstel van het wandelpad mogelijk te maken?
De beschikbare rijksmiddelen voor wandelpaden zijn onderdeel van het Investeringsbudget Landelijk Gebied. Het Rijk heeft geen aanvullende middelen beschikbaar.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dr. Henk Bleker


---- --