Aedes

Corporaties draaien opnieuw miljoenenverlies

07 december 2010

De Nederlandse woningcorporaties hebben vorig jaar opnieuw rode cijfers geschreven. De corporatiesector draaide in 2009 een verlies van in totaal ongeveer 480 miljoen euro. Dat komt neer op een gemiddeld verlies van ruim 1,1 miljoen euro per corporatie. Dit blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfstakinformatie van branchevereniging Aedes.

Woningcorporaties hebben het verlies weten te beperken door de bedrijfskosten flink te reduceren, zo blijkt uit de Aedes-cijfers. De bedrijfskosten van de gezamenlijke corporaties daalden met circa 264 miljoen euro ten opzichte van jaar eerder. `Het is de sector gelukt de broekriem aan te halen, maar dat is ook niet meer dan normaal in deze tijden', zegt Aedes-voorzitter Marc Calon.

Een jaar eerder doken de sociale huisvesters voor het eerst in twaalf jaar in het rood. Toen kwamen de corporaties uit op een gemiddeld verlies van 1,2 miljoen euro per corporatie. De belangrijkste oorzaken voor de rode cijfers zijn een vastgeroest huurbeleid, tegenvallende woningverkopen en gestegen bouwkosten.

Aedes is somber over de financiële toekomst van corporaties. `Al jaren mogen van Den Haag de huren niet meer stijgen dan de inflatie, waardoor de kasstromen van corporaties opdrogen. Daarnaast staat de rente historisch laag. Dit is een tikkende tijdbom. Want als de rente oploopt, kunnen corporaties de rentebetalingen niet meer bolwerken en valt het doek voor alle investeringen in volkshuisvesting', zegt Calon. Corporaties hebben in totaal voor ongeveer 80 miljard euro geleend om te investeren in woningbouw, renovatie, energiebesparing en leefbaarheid.

Daarnaast legt het kabinet-Rutte corporaties vanaf 2014 een nieuwe heffing op van ruim 600 miljoen euro per jaar. Met dat geld moet dan een groot deel van de huurtoeslag worden betaald. Woensdag 8 december overlegt de Tweede Kamer in een spoeddebat met minister Donner over de financiële positie van corporaties.