Gemeente Lelystad

Toekomstvisie voor Lelystad Zuidwest

Woensdag 8 december 2010

De krachten bundelen; samen werken aan een leefbare wijk. Dat is de titel van de toekomstvisie Lelystad Zuidwest. Deze visie beschrijft wat in het stadsdeel goed werkt en wat versterkt en verbeterd kan worden.

Toetsingskader voor beleid

Om te zorgen dat bewoners in de wijken prettig kunnen blijven wonen, werken en verblijven is het belangrijk om te kijken hoe het met de wijken gaat, op dit moment en in de nabije toekomst. Al eerder is dat gedaan voor de andere stadsdelen in Wijkontwikkelingsplannen. Het college stelt nu de gemeenteraad voor om de toekomstvisie voor Lelystad Zuidwest vast te stellen. Deze toekomstvisie dient als toetsingskader voor bestaand en nieuw beleid van de gemeente en initiatieven van externe partijen. Jaarlijks wordt een actieprogramma vastgesteld met de belangrijkste partners.

Het gaat best goed

Lelystad Zuidwest bestaat uit de wijken Lelystad-Haven, Botter, Schoener, Tjalk, Grietenij, De Hoven, Landstrekenwijk, Hollandse Hout en Noordersluis. Vorig jaar is begonnen met het opstellen van deze toekomstvisie. Daarvoor zijn allerlei feiten en cijfers over de wijk geanalyseerd. Daarnaast is in januari en februari 2010 tijdens inloopbijeenkomsten, straatinterviews, speciale bijeenkomsten, e.d. gesproken met ongeveer 300 bewoners en organisaties in de wijk, zoals wijkraad Haven en de Rede, ondernemersplatform Noordersluis, Centrada, Stichting Welzijn Lelystad, politie, basisscholen, etc. De algemene mening: het gaat best goed in Lelystad Zuidwest. Bewoners kunnen veel zaken noemen die zij koesteren in hun buurt. Bewoners zijn vooral tevreden over de ruimte, natuur, groen, water en voorzieningen. Verbeterpunten zijn er vooral op het gebied van verkeersveiligheid en de netheid in de buurt.

De kernopgave


1. Leefbaar houden en benutten van de sterke punten van Zuidwest: Veel mensen wonen in Zuidwest naar hun zin en waarderen het vele groen, de natuur, de ruime opzet, het water en de winkels voor dagelijkse boodschappen. Bewoners geven hiermee aan dat de leefbaarheid in hun wijk goed is. De cijfers uit de monitor bevestigen dit. Gemiddeld scoort heel Zuidwest voldoende op leefbaarheid. De visie is gericht op het behouden van deze goede score. De winkelcentra Botter en Haven zijn een belangrijk hart van beide wijkdelen. Bij Lelystad Haven zijn daarnaast de historie, recreatie en toerisme erg belangrijk.


2. Een sociale visie voor bewoners, betrokkenheid en participatie: Daarbij gaat het om het faciliteren van initiatieven van bewoners en het proactief de wijk ingaan door de professionals. De werkwijze van organisaties richt zich op zelfredzaamheid en bewonersparticipatie. De komende jaren speelt vergrijzing en ontgroening ook in Zuidwest steeds meer een rol. Er moet aandacht zijn voor de ontwikkeling en het opgroeien van kinderen. In Havendiep vormt winkelcentrum Botter het hart van het wijkdeel met zowel winkels als eerstelijns gezondheidszorg. De visie is om hier ook maatschappelijke voorzieningen aan toe te voegen met als doel het creëren van een plek voor ontmoeting en activiteiten, eventueel in een bestaande voorziening.


3. Het wonen, werken en de openbare ruimte: De toekomstvisie beschrijft de ambitie voor Zuidwest voor een rustige woonwijk in een nette omgeving. Daarin heeft de gemeente een taak en ook bewoners. De gemeente faciliteert een actieve inzet van bewoners. Kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen, waarbij de speelomgeving hun creativiteit en fantasie zoveel mogelijk prikkelt. Ook is het belangrijk overlast door sommige groepen jongeren op bepaalde plekken terug te dringen. Bedrijventerrein Noordersluis moet goed bereikbaar blijven.


4. Verkeer en vervoer:
De visie is een verkeersveilige wijk waarin jong tot oud veilig kan wandelen, fietsen, spelen, etc. met voldoende parkeerplekken in de buurt. Te hard rijden wordt zoveel mogelijk beperkt door fysieke maatregelen en handhaving. Speciale thema's zijn kinderen op weg naar school, verkeersveiligheid en parkeren.

De visie

De opgestelde toekomstvisie is het kader voor al het bestaande en nieuwe beleid in Lelystad Zuidwest. Vanuit de gemeente toetsen we op de vier hoofdthema's: de woonomgeving op orde, winkelcentra Botter en Lelystad-Haven fungeren als een versterkt hart van beide wijkdelen en het ontwikkelen van historie, recreatie en toerisme op bepaalde plaatsen. De onderwerpen die zijn genoemd, vinden hun plek in bijvoorbeeld het jaarplan veiligheid, in de nota toerisme en recreatie en het meerjarenontwikkelingsplan. Ook initiatieven van andere partijen worden aan deze visie getoetst. Elk jaar is er een evaluatie hoe het gaat.
Ja