Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 8 december 2010

Universiteit in stad en samenleving


Lezingenreeks: studenten en de stad, UvA in de oorlogsjaren, en publieke functie universiteit

Gepubliceerd op 8 december 2010
David Moffie bij zijn promotie in 1942 vlak voordat Joden niet meer welkom waren op de universiteit. Foto: NIOD

In de lezingenreeks 'Universiteit en samenleving', die op dinsdag 11 januari start, staat de relatie tussen de universiteit - en haar medewerkers en studenten - en de samenleving centraal. De reeks bestaat uit drie lezingen door UvA-historicus dr. Peter Jan Knegtmans. Aan bod komen de verhouding tussen student en stad, de UvA in de oorlogsjaren, en de publieke functie van de universiteit. De lezingen worden georganiseerd door de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

In de eerste lezing op dinsdag 11 januari staat de verhouding tussen student en stad centraal. Vandaag de dag is Amsterdam een studentenstad met vele duizenden studenten. Tot circa 1960 was Amsterdam eerder een grote stad met studenten dan een studentenstad. Maar die studenten waren wel nadrukkelijk aanwezig. Tegenwoordig lijken studenten zich echter niet meer te onderscheiden van de overige jongeren in de stad.

Op dinsdag 18 januari gaat Knegtmans in op de UvA ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe reageerde de universiteit op de maatregelen van de bezetter? Moest de ariërverklaring worden getekend? En hoe werd omgegaan met het ontslag van Joodse medewerkers en de numerus clausus voor Joodse studenten? Knegtmans laat zien dat de universiteit een uiterst kwetsbare organisatie bleek.

In de derde en laatste lezing op dinsdag 25 januari komt de publieke functie van de universiteit aan de orde. De universiteit stond en staat nog steeds midden in de maatschappij. Wetenschappers bevolken de opiniepagina's van kranten, zijn actief in politieke partijen, adviseren overheden, ondernemingen en instellingen. En net als nu was het vroeger ook de vraag of dit wel taken zijn van de universiteit. Moest zij zich niet vooral toeleggen op onderwijs en fundamenteel onderzoek?

Over de spreker

Dr. Peter Jan Knegtmans is als onderzoeker verbonden aan het departement Geschiedenis, archeologie en regiostudies van de UvA. Zijn specialisatie is de geschiedenis van het hoger en wetenschappelijk onderwijs in Nederland en van het studentenleven. Knegtmans heeft diverse publicaties op zijn naam staan, onder andere over de geschiedenis van de UvA en de relatie tussen de universiteit en de gemeente.

Over de Illustere School

Onder de naam Illustere School organiseert de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA tal van bijeenkomsten voor een breed publiek. Het aanbod bestaat uit lezingen, collegereeksen, rondleidingen, stadswandelingen en debatten.

Tijd en deelname

De lezingen vinden plaats op dinsdag 11, 18 en 25 januari 2011, van 19.30 tot 21.00 uur. Deelnamekosten: EUR 10,- per lezing (EUR 6,- voor AUV-leden). Voor medewerkers en studenten van de UvA is de toegang gratis. Aanmelden is verplicht en kan via het inschrijfformulier van de Illustere School (zie onderstaande verwijzing). Studenten en medewerkers melden zich aan door een e-mail te sturen vanaf hun UvA-mailadres naar illustereschool-fgw@uva.nl met daarin vermeld: titel en datum van de lezing(en), naam, studentnummer/afdeling en faculteit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Illustere School, telefoon: 020-525 4594 of e-mail: illustereschool-fgw@uva.nl.