Gemeente Duiven


Ruim 7500 inwoners schaffen OV-chipkaart aan


----------
Van 1 tot 12 november werden er in de Stadsregio Arnhem Nijmegen actiedagen voor de OV-chipkaart gehouden. Ruim 7500 inwoners van de stadsregio hebben in deze actieperiode een persoonlijke ov-chipkaart aangevraagd. Dat kon bij de gemeentehuizen, waar mensen een gratis foto konden laten maken en hulp kregen bij de aanvraag. Daarnaast krijgen zij ¤ 6,- reissaldo op hun ov-chipkaart gestort.

Op deze manier hebben veel inwoners de kaart alvast in huis en kunnen er mee gaan reizen. Ook al is het voor veel mensen best nog even wennen. Als straks in 2011 de minister van Infrastructuur en Milieu besluit dat de strippenkaart wordt afgeschaft, beschikken zij direct over een geldig vervoerbewijs.

Vervolgacties
Tijdens de bijeenkomsten in de 20 gemeenten werden veel vragen gesteld over hoe je saldo op de kaart kunnen zetten, hoe in- en uitchecken werkt en hoe je automatisch saldo op de kaart kunt zetten. Om inwoners de gelegenheid te bieden al hun vragen over de ov-chipkaart te stellen en te oefenen met een oplaadapparaat, plant de Stadsregio Arnhem Nijmegen nieuwe actiedagen voor begin 2011.

In het kort de belangrijkste zaken over de persoonlijke OV-chipkaart:

De kaart is persoonsgebonden (naam, pasfoto), vijf jaar geldig en oplaadbaar met allerlei reisproducten en saldo. Dit kan o.a. bij een oplaadautomaat, via www.ov-chipkaart.nl waarna u het saldo moet ophalen bij een ophaalautomaat, of bij een aangesloten wederverkoper, zoals een tabakspeciaalzaak. Mensen die daarvoor in aanmerking komen ontvangen automatisch leeftijdskorting van 34% (kinderen van 4 t/m 11 jaar, 65-plussers). Ook kan er tot 1 februari 2011 gratis dalkorting op worden gezet, die een jaar lang geldig is. Met dalkorting krijgt de kaarthouder 20% korting op elke reis die na 9.00u begint en in het weekend zelfs de hele dag. Na 1 februari 2011 kost de dalkorting ¤ 7,50. Het automatisch opladen van de kaart is aan te vragen via onderstaande website of door een formulier in te vullen die verkrijgbaar is bij de balies van de ov-bedrijven en in de gemeentehuizen. Net als bij een bankpas kan de houder de kaart blokkeren bij verlies of diefstal, met behoud van geladen reis(producten) en resterende saldo.