Gemeente Schouwen-Duiveland



Wethouder reikt eerste zak strooizout uit

Publicatiedatum: 08 december 2010
Woordvoerder

W.P. Stouten, wethouder Openbare werken

tel 0111 452 376; 452 100

EERSTE ZAK STROOIZOUT VOOR INWOONSTER UIT BURGH-HAAMSTEDE

Renesse. Wethouder W. P. Stouten reikt woensdag 8 december de eerste zak strooizout uit aan mevrouw L. Belvroy uit Burgh-Haamstede. Dit gebeurt om 09.00 uur in de werkplaats van district West, Duinzoom 8 in Renesse . Met het beschikbaar stellen van strooizout voor inwoners, scholen en verzorgingshuizen komt de gemeente tegemoet aan de wens van veel Schouwen-Duivelanders om in ieder geval de eigen stoep en wellicht ook die van de buren ijs- en sneeuwvrij te houden.

Voor inwoners is een zak van 10 kilogram strooizout beschikbaar. Scholen, maatschappelijke organisaties en verzorgingshuizen komen in aanmerking voor een zak van 50 kilo. Uiteraard geldt dit aanbod zolang de (zout)voorraad strekt. De zakken strooizout zijn tussen 08.00 en 16.00 uur af te halen bij de districtskantoren in Zierikzee, Renesse en Oosterland.

Dinsdagochtend heeft de gemeente Schouwen-Duiveland te horen gekregen dat de zoutleverantie door het bedrijf Eurosalt tijdelijk is stopgezet. Dit betekent dat de gemeente naar verwachting veertien dagen geen nieuwe zoutlevering meer hoeft te verwachten. Dit betekent een strop voor de gemeente voor het strooien in eigen beheer. Rijk, provincie, waterschap die gezamenlijk zorgen voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de doorgaande routes, krijgen als combinatie nog wel zout door Eurosalt geleverd. Wethouder W.P. Stouten reageerde dinsdagmiddag uitermate teleurgesteld op de mededeling van het tijdelijk stopzetten van de zoutlevering. De winter die zich vorige week in alle hevigheid aandiende is een aanslag geweest op de zoutvoorraad. In ruim anderhalve week tijd is 150 ton zout verbruikt.

In het kader van het programma Kiezen en delen heeft de gemeenteraad in 2006 ingestemd met het aanpassen van het gemeentelijk strooibeleid aan de wettelijk verplichte zorgplicht van de gemeente. Dit betekent dat vanaf dat moment alleen nog gestrooid wordt in de centra van de kernen, op doorgaande routes inclusief busroutes en routes naar huisartsen, huisartsenpost en overige openbare voorzieningen. Inmiddels zijn ook het hospice in Zierikzee, de route naar de Vluchthaven (Bruinisse), de Leliëndaleweg in Burgh-Haamstede en de ontsluitingswegen van nieuwe woonwijken in deze reguliere strooiroute opgenomen. In extreme gevallen wordt bij wijze van uitzondering nog gestrooid of geruimd buiten deze reguliere strooiroutes.