Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 02 december 2010

Onderzoek naar toekomst architectenbranche

De architectenbranche zal door het inzakken van de bouw de komende jaren 10 tot 40% aan omzet verliezen. Dat is de voornaamste conclusie uit het onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft gedaan in opdracht van de BNA, waarin de markt voor architecten in 2030 is onderzocht. In het BNA Blad #06/10 worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

De uitkomsten van het onderzoek zijn op een aantal punten alarmerend. De prognose is dat de productie na de crisis tijdelijk opveert. Maar op de lange termijn vermindert de vraag als gevolg van demografische ontwikkelingen. Het algemene beeld is een forse daling van de bouwproductie en hiermee samenhangend: minder werk voor architecten. Afhankelijk van de economische situatie werkte het EIB drie scenario's uit. De bandbreedte voor het omzetvolume in de bouw in 2030 varieert van 36 tot 51 miljard euro, voor de architectenbranche betekent dat een omzetvolume tussen de 1 en anderhalf miljard euro. Vergeleken met het cijfer uit 2008, dus nog vóór de crisis was dit respectievelijk 46 (bouw) en 1,7 (architectenbranche) miljard.

Ondanks de alarmerende resultaten ziet de BNA ook kansen voor de architectenbranche om deze teruggang te verzachten. Voor de crisis werd een groot deel van de omzet van architecten uit nieuwbouw gehaald. Het onderzoek laat zien dat hoewel de vraag naar nieuwe gebouwen afneemt, het belang van herbestemming toeneemt. Ook in de buitenlandse markt zit nog groei. Nederlandse architecten kunnen hun expertise op planmatig gebied goed toepassen in opkomende landen als China en India. Verder is de verschuiving van stadsuitbreidingen naar binnenstedelijke verdichting een kansrijke opgave van de toekomst.

BNA-voorzitter Bjarne Mastenbroek meent dat de sector niet bij de pakken moet neerzitten: `Je hoeft je deuren niet te sluiten, maar je moet je voorbereiden op de tendensen in de markt. Maak je plan voor de opgaven die komen.' De BNA start in 2011 met het project `het bureau van de toekomst'. Op basis van uitkomsten van debatten en onderzoek worden gerichte ideeën en scenario's ontwikkeld voor het bureau van de toekomst. Ook zet de BNA zich in voor de vergroting van het marktaandeel van architecten in andere markten zoals buitenland, herbestemming en binnenstedelijke opgaven.

Het BNA Blad is het vakblad voor de leden van de BNA en wordt kosteloos naar hen en een geselecteerde groep opdrachtgevers verspreid.