Inspectie v/h Onderwijs


Instellingsprofielen bve bieden duidelijkheid

8 december 2010

Vanaf vandaag biedt de Inspectie van het Onderwijs uitgebreide informatie aan over de instellingen in de beroeps- en volwasseneneducatie via haar website. Dit gebeurt met de zogenoemde instellingsprofielen bve. Voorheen was op de website van de inspectie, via 'Zoek Scholen', alleen informatie te vinden over de afzonderlijke opleidingen. Nu is er ook een algeheel beeld van de instelling te verkrijgen.

Toezichtinformatie en informatie over de instelling Bij de instellingsprofielen zijn allereerst de toezichtoordelen van de inspectie over alle opleidingen van een instelling op een rijtje gezet. Zo is in een oogopslag te zien hoe hoog de gemiddelde kwaliteit is van het onderwijs en de examens.
Over de bekostige instellingen wordt hiernaast informatie aangeboden over het gemiddeld rendement, de financiële situatie en gegevens over het aantal deelnemers en de verdeling over de verschillende opleidingen.

Van belang voor studenten, ouders en instellingen Niet eerder was de informatie over alle instellingen op één plaats te vinden. Voor de instellingen zelf is de informatie van belang: zij kunnen zich zo beter vergelijken met collega-instellingen. De inspectie vertrouwt erop dat de transparantie zal leiden tot een hogere onderwijskwaliteit in het mbo. Ook voor andere betrokkenen bij de instellingen en het mbo in het algemeen bieden de profielen interessante informatie.

Goed bestuur leidt tot goed onderwijs
Uit onderzoek van de inspectie dat begin december 2010 verscheen bleek al dat de kwaliteit van het bestuur van een instelling invloed heeft op de kwaliteit van het onderwijs bij de opleidingen van die instelling. Goed geleide instellingen bieden over het algemeen een hogere onderwijskwaliteit. De constatering steunt de inspectie in haar besluit om ook informatie over de instellingen geordend te presenteren.