MBO raad

Gestage verbetering van bestuurlijk vermogen mbo-instellingen zichtbaar

08-12-2010 - Een gestage verbetering van het bestuurlijk vermogen in het mbo is de afgelopen jaren zichtbaar. De komende tijd moet het nog verder worden verbeterd. Dat is de hoofdconclusie van het rapport `Besturing en onderwijskwaliteit in het mbo' dat de Inspectie van het Onderwijs op 30 november heeft gepubliceerd.
Samenhang
De inspectie concludeert dat er een verband is tussen het bestuurlijk vermogen van een mbo-instelling en het niveau van de onderwijskwaliteit. Instellingen met een hoger kwaliteitsniveau kennen vaker een goed functionerende kwaliteitszorg en een grotere effectiviteit van de organisatie.

Koplopers en achterblijvers
Volgens de inspectie zijn er bij de instellingen op het terrein van het bestuurlijk vermogen koplopers en achterblijvers. De grootste groep bevindt zich hier tussen in. De koplopers hebben zowel een goede kwaliteitszorg, als een grote organisatie-effectiviteit en een relatief hoge kwaliteit van onderwijs en examinering. De achterblijvers hebben een (veel) lager niveau van bestuurlijk vermogen waarbij ook de kwaliteit van onderwijs en examinering relatief laag is. Beide groepen bestaan uit circa 15% van de instellingen.

Aangrijpingspunten voor verbetering
Stabiliteit en bekwaamheid van bestuur en management, een stabiele organisatiestructuur, centrale kaderstelling en goede plannen, goede onderwijsinformatievoorziening, gebruik van monitoringsuitkomsten en beoordelingsnormen en ondersteuning en competentieontwikkeling van teamleiders zijn in het rapport genoemd als aangrijpingspunten voor verbetering. Ook kan de naleving van de code `Goed bestuur in de bve-sector' volgens de inspectie beter.

MBO Raad
De MBO Raad ziet het inspectierapport als een positieve bijdrage aan de versterking van de besturing in het mbo. De uitkomsten zijn genuanceerd, evenwichtig en volgens verwachting. De toon van het rapport is op hoofdlijnen positief. De sector kan het rapport goed gebruiken bij de verdere ontwikkeling van de kwaliteitszorg en het professioneel statuut voor de bestuurders.

Bijlage
Rapport Onderwijsinspectie 'Besturing en onderwijskwaliteit in het mbo'

Zie het origineel
Bron/Auteur: