Witteveen en Bos

Inspirerend symposium `Factory of the future'

(08-12-2010)

Op 26 november 2010 werd er in de Bergkerk te Deventer een goed bezocht seminar gehouden over het onderwerp Factory of the Future. Cradle to cradle-initiatiefnemer Michael Braungart sprak er over verschillende voorbeelden van concrete Europese projecten en vertelde over alle C2C-aspecten waar de industrie mee te maken krijgt.

William McDonough, samen met Braungart bedenker van het C2C-principe, droeg aan het seminar bij via web conferencing. Hij vertelde meer over het project waaraan hij werkt bij autofabrikant Ford in de VS en over zijn werk voor de Chinese regering. McDonough liet weten dat hij grote commerciële kansen ziet binnen het concept van Factory of the Future. Het concept houdt rekening met de generaties na ons, stimuleert diversiteit en staat ten dienste van ecosystemen en de maatschappij. Volgens McDonough is de tijd rijp voor ontwerpen die vanaf de start creatief, bloeiend en slim zijn. Factory of the Future is een goed voorbeeld van een dergelijke benadering, en McDonough sprak dan ook zijn uitdrukkelijke steun uit voor het project en de komende fasen hierin.

Maarten Veerman, projectingenieur en C2C-consultant bij Witteveen+Bos, liet het publiek kennismaken met een conceptueel model van de Factory of the Future. Tijdens de workshops die daarna gehouden werden, dachten de deelnemers zelf mee over de fabriek en samenleving van de toekomst. Tijdens de pauzes was er gelegenheid om de expositie te bekijken van Geert Mul, winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek, die op dat moment in de Bergkerk gehouden werd.