Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2010-12-07

08 december 2010

Matchpoint: verwijsindex voor jongeren
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om aan te sluiten op de landelijke verwijsindex risicojongeren (VIR). De gemeente Purmerend sluit zich net als andere gemeenten in de stadsregio Amsterdam op de verwijsindex aan via Matchpoint. De verwijsindex stelt professionals in staat elkaar makkelijk te vinden wanneer zij zorgen hebben rondom een jongere en wijst zorgcoördinatie toe. De gemeenten in de regio Amsterdam die zich aansluiten bij Matchpoint moeten een aantal besluiten nemen. Hiervoor is een besluitenboek opgesteld. Het college stemt in met het besluitenboek waarin onder andere zijn opgenomen een samenwerkingsconvenant, een privacyprotocol en een organisatie- en beheermodel.
Wethouder Mona Keijzer schreef een uitgebreide weblog over Matchpoint op www.purmerend.nl. (29-09-2010)

Aanpassing leerlingenvervoer
Het college stelt de raad voor om de verordening Leerlingenvervoer aan te passen. Bij de aanpassingen wordt ernaar gestreefd de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de scholen te leggen. Die kennen de kinderen immers het beste.
Het leerlingenvervoer binnen Purmerend wordt vereenvoudigd en meer op maat gemaakt: de individuele leerling staat centraal. De school is voortaan het eerste aanspreekpunt: zij kennen hun leerlingen en kunnen het best inschatten welk kind leerlingenvervoer nodig heeft. De gemeente volgt het advies van de school. Dit betekent dat na de wijziging van de verordening de gezinssituatie of de afstand tot de school binnen Purmerend niet meer automatisch recht geeft op leerlingenvervoer. De regel die Purmerend voortaan hanteert is dat iemand alleen in aanmerking komt voor leerlingenvervoer als het volgens de school in het belang van het kind noodzakelijk is. De nieuwe verordening zal van kracht worden met ingang van het schooljaar 2011-2012.

Actieplan watertoerisme
De gemeente heeft afgelopen zomer gebrainstormd met watersportverenigingen, de ANWB, provincie Noord-Holland en andere betrokkenen over watertoerisme. Daaruit is een actieplan Watertoerisme 2010 - 2015 voortgekomen. Doel van het plan is de aantrekkelijkheid van Purmerend te vergroten door land en water meer met elkaar te verbinden. Dit betekent in de eerste plaats dat Purmerenders meer kunnen genieten van alle water(recreatiemogelijkheden) rond Purmerend. Ook wordt de stad aantrekkelijker voor watertoeristen die dan mogelijk langer verblijven in Purmerend. Voor de Purmerendse (horeca)ondernemers heeft dit uiteindelijk ook een positief effect (toename van de bestedingen). Het college stemt in met het actieplan watertoerisme en neemt kennis van de bijbehorende subsidieaanvraag bij de provincie Noord-Holland. Als bekend is of deze wordt toegewezen aan Purmerend volgt een compleet financieel voorstel voor het actieplan watertoerisme.