Groen!

Brussels Gewest onbevoegd, maar niet machteloos

door Elke Van den Brandt (Brussels parlementslid) op 7 december 2010 in "Asiel en migratie"

De opvangcrisis blijft voor verhitte debatten zorgen. Brussels Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen!) weet dat het Brussels Gewest niet bevoegd is, maar vraagt dat de Brusselse regering zich wel verantwoordelijk opstelt. Morgen interpelleert Van den Brandt de bevoegde ministers hierover.

Meer dan 7000 mensen kregen intussen van Fedasil te horen dat er geen opvangplaats voor hen is. In de wetstraat woeden er verhitte debatten over wie of wat deze opvangcrisis veroorzaakt heeft, en wie een oplossing moet bieden. Zwarte pieten doorschuiven lijkt zowat de nationale sport.

De gevolgen van de opvangcrisis laten zich erg hard voelen op het grondgebied van het Brussels Gewest. Er slapen asielzoekers in de daklozencentra, in onveilige kraakpanden, en ook de straat is geen uitzondering.

Door het winterweer is het probleem des te prangender. Het feit dat het om een bevoegdheid van de federale overheid gaat, mag lokale overheden er niet van weerhouden ook hun verantwoordelijkheid op te nemen.

"Het Brussels Gewest is niet aan de kant blijven staan: op korte tijd werden twee leegstaande panden van de Regie der Gebouwen geopend voor de opvang van daklozen en asielzoekers, La Strada zoekt extra plaatsen en de OCMW's doen meer dan hun deel. Toch is dit niet genoeg. Duizenden mensen moeten dezer tijden in uiterst penibele omstandigheden zien te overleven in onze stad, dus mogen wij onze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan" argumenteert Elke Van den Brandt. "Elk leegstaand overheidsgebouw is in deze context wraakroepend. Ik wil dan ook de bevoegde collegeleden aansporen leegstaande overheidsgebouwen, mits minimale aanpassingswerken open te stellen voor asielzoekers. De winter is nog lang."

Vorige week stelde staatssecretaris De Lille een ruimte open in het CCN gebouw aan het Noordstation.

Woensdag 08 december dringt Van den Brandt er bij het college van de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie, dat in Brussel verantwoordelijk is voor sociale zaken, op aan dat ook van hieruit een extra inspanning zou geleverd worden.

Contact: Elke Van den Brandt -