KNHS

Controle startgerechtigdheid KNHS-kampioenschappen 8 december 2010
Hippiade

In het verleden werden combinaties voorafgaand aan de Regiokampioenschappen gecontroleerd op startgerechtigdheid. Na advies van de leden van het Wedstrijdplatform is in 2008 besloten deze controles niet meer vóór maar na de Regio- en KNHS Kampioenschappen uit te voeren. De KNHS controleert daarbij aan de hand van de relevante wedstrijdbepalingen, de bepalingen van het Kampioenschapreglement en de bepalingen van de desbetreffende vraagprogrammas.

Een deelnemer is er dan ook altijd zelf verantwoordelijk voor dat hij of zij deelneemt aan een wedstrijd (of een kampioenschap) in de klasse/rubriek waarin hij of zij startgerechtigd is en dat aan de van toepassing zijnde bepalingen wordt voldaan.

Springen
In de discipline springen is het niet toegestaan om aan de Regio- en/of KNHS Kampioenschappen deel te nemen in zowel de klasse L als de klasse ZZ. Voorts geldt dat een combinatie op de Regio- en KNHS Kampioenschappen slechts in één klasse mag uitkomen. In de discipline springen geldt verder dat door een combinatie tijdens de Regio- en/of KNHS Kampioenschappen alleen gestart mag worden in de hoogste klasse waarin/het hoogste niveau waarop de combinatie in het lopende seizoen voorafgaand aan het Regiokampioenschap uitgekomen is. Een uitzondering op het verplicht starten in de hoogste klasse/het niveau geldt voor combinaties die verplicht moeten degraderen. Deze combinaties moeten tijdens Regio- en/of KNHS Kampioenschappen uitkomen in de klasse waarnaar zij gedegradeerd zijn. Verder zijn uitgezonderd combinaties bij de paarden die uitgekomen zijn in de klasse/rubrieken
1.40m. Deze combinaties blijven op de Regio- en/of KNHS Kampioenschappen startgerechtigd in de klasse ZZ.

Dressuur
Combinaties die in de dressuur opgenomen zijn in de klasse ZZ-licht met maximaal vier winstpunten mogen deelnemen in de klasse Z2 tijdens de Regio- en KNHS Kampioenschappen.

Per paard één ruiter in dezelfde discipline
Op de Regio- en KNHS Kampioenschappen mag een paard slechts door één deelnemer in dezelfde discipline worden gestart.

Afvaardiging en inschrijvingen
Deelnemers, die zich tijdens de Regiokampioenschappen hebben geselecteerd voor deelname aan de KNHS Kampioenschappen, moeten door het Regiosecretariaat volgens de overeengekomen procedure worden ingeschreven. De inschrijving moet bij voorkeur plaatsvinden direct na afloop van het Regiokampioenschap en tenminste 18 dagen voor het desbetreffende KNHS Kampioenschap door de afdeling Evenementen van de KNHS ontvangen zijn.

Onterecht starten
Wanneer blijkt dat een deelnemer onterecht heeft deelgenomen aan een Regio- en/of KNHS Kampioenschap, zal hiervan opgave worden gedaan bij de Aanklager van de KNHS. Het behaalde resultaat wordt geschrapt (dat betekent: inleveren titel), en eventueel behaalde prijzen en onderscheidingen vervallen aan de wedstrijdgevende organisatie.

Startverbod andere wedstrijd
Voor deelnemers, die zich tijdens de Regiokampioenschappen hebben geselecteerd voor de KNHS Kampioenschappen, geldt op de dag van het desbetreffende KNHS Kampioenschap een startverbod voor elke andere wedstrijd. De KNHS kan in uitzonderlijke gevallen hiervoor dispensatie verlenen. Wanneer blijkt dat een deelnemer op de dag van het kampioenschap aan een andere wedstrijd heeft deelgenomen, kan hiervan opgave worden gedaan bij de Aanklager van de KNHS. Het op de wedstrijd behaalde resultaat wordt door de KNHS geschrapt en eventueel behaalde prijzen en dergelijke vervallen aan de wedstrijdgevende organisatie.

Controle op wedstrijddocumenten
Tijdens wedstrijden (en ook kampioenschappen) wordt door officials gecontroleerd op de aanwezigheid van de benodigde wedstrijd- en identificatiedocumenten en of de gevraagde gegevens volgens de reglementaire bepalingen (artikel 47 van het Algemeen Wedstrijdreglement) zijn geregistreerd.

Voor de overige en volledige bepalingen voor deelname aan Regio- en/of KNHS Kampioenschappen wordt verwezen naar de relevante wedstrijdreglementen, het Kampioenschapreglement en de desbetreffende vraagprogrammas. Deze kunnen worden geraadpleegd op de website van de KNHS, www.knhs.nl.

Advies aan deelnemers
Wanneer een deelnemer twijfelt over bijvoorbeeld zijn/haar startgerechtigdheid, dan dient van te voren schriftelijk contact met de afdeling Wedstrijdregistratie te worden opgenomen; wr@knhs.nl.